Roms begravningsbyråer protesterar mot myndigheternas långa handläggningstid för kremeringar.
Roms begravningsbyråer protesterar mot myndigheternas långa handläggningstid för kremeringar. Bild: Antonio Calanni/AP/TT

2 000 kistor på kö till krematorium i Rom

Begravningsentreprenörer i Rom larmar om överfulla bårhus. Mer än 2 000 kroppar ligger på förvaring i väntan på att kunna kremeras på stadens enda krematorium.

ANNONS

Enligt begravningsbyråerna har Roms myndigheter misslyckats med att hantera den stora ökningen av avlidna under coronapandemin. Stadens krematorium kan hantera ungefär 50 kroppar per dag och även bårhusen är fulla, i väntan på begravningar som inte hunnit äga rum. Några har fått vänta sedan början av året, rapporterar Reuters.

– Varje dag får vi höra att kyrkogårdarna är fulla och att de inte har plats för fler döda, säger Giovanni Caccioli , chef för Italiens fackförbund för begravningsbyråanställda.

Förbundet vädjar nu till borgmästaren att snabba på pappersarbetet som behövs för att godkänna kremeringar, vilket varit ett stort hinder under pandemin. Medlemmarna i förbundet genomförde en liten aktion, där man lade kransar kring det romerska templet till Hercules Victors ära, tillsammans med en skylt där texten lyder "Vi är ledsna, men de låter oss inte begrava era nära och kära".

ANNONS

Enligt Giovanni Caccioli utfärdas kremeringstillstånden fortfarande enligt en krånglig process som tar mellan 35 till 40 dagar. Andra städer i Italien har snabbat på processen under pandemin.

– Det är ett byråkratiskt problem som orsakar stort lidande för familjer som väntar på att begrava sina döda, sade Maurizio Tersini, som driver en begravningsbyrå i den italienska huvudstaden, till AFP.

Enligt politiker i oppositionen hade det lokala styret kunnat avvärja problemet om man redan 2017 lyssnat till uppmaningar om att modernisera och utveckla krematoriet.

Ann Edliden/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS