Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En 19-årig jihadist planerade att utföra ett terrorattentat på Oxford street i London eller under en Elton John-konsert. Arkivbild.

19-åring planerade dåd i London

En 19-årig extremist har erkänt att han planerade att utföra ett attentat i London. Möjliga mål var stadens främsta shoppinggata eller en Elton John-konsert.

Tonåringen som kommer från västra London stoppades av säkerhetstjänsten och riskerar nu fängelse, efter att ha erkänt.

"Han medgav att han försökt få tag i en kulspruta, handeldvapen och en väst för självmordsbombare", säger polisen i London efter erkännandet.

Enligt polisen hade han problem med finansieringen av bomben, som han ville skulle vara full med spik. Han planerade att detonera den på ett ställe där många människor samlats.

19-åringen hade kontakt med en person på nätet, som i själva verket arbetade vid landets säkerhetstjänst. Han sade att han behövde en kulspruta och en bombväst, "så att jag efter att ha gjort skada med kulsprutan kan dö martyrdöden. Det är vad jag planerar att göra", sade han.

Han pratade om Londons främsta shoppinggata Oxford street eller en Elton John-konsert den 11 september i fjol – på 15-årsdagen av terrordåden i New York, USA – som möjliga platser för attentatet.

Samtidigt som han greps den 8 september i fjol, fängslades hans IS-inspirerade storebror, 23, för att ha planerat en halshuggning. Det skulle ske på den så kallade Remembrance Sunday, när Storbritannien hyllar sina veteraner och de soldater som gav sina liv under världskrigen.

Domen mot 19-åringen meddelas den 8 juni.