Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sökande efter överlevande i en byggnad som raserats i en explosion i Somalias huvudstad Mogadishu.

189 döda i Mogadishu-dåd

Antalet döda i gårdagens bombdåd i Mogadishu har enligt polisen stigit till 189, rapporterar AP.

Dödssiffran efter gårdagens båda bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till 189.

Många offer vårdas också med skador efter explosionerna, som inträffade med ett par timmars mellanrum i olika delar av staden, uppger sjukhus- och säkerhetskällor.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men den terrorstämplade gruppen al-Shabaab har tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu. Gårdagens dåd beskrivs av ögonvittnen som ett av de kraftigaste i huvudstaden på många år.
 

Sprängladdning på lastbil

Antalet döda kommer säkert att stiga. Vi har fortfarande fullt upp med att transportera bort offer, sa polistalespersonen Abdullahi Nur om dådet i Hodan-området i Mogadishu, under lördagen.

Där dödades många när en sprängladdning på en lastbil detonerade. Polisbefälet Mohamed Hussein säger att explosionen inträffade på en gata när polisen höll på att bogsera bort fordonet efter att det väckt misstankar. I Hodan ligger många regeringskontor, hotell, restauranger och affärer.

Människor var enligt polisen också fast i rasmassorna efter Safari Hotel, som tycks ha varit huvudmålet för attacken och som ligger nära utrikesdepartementet i Mogadishu.
 

"En katastrof"

Efter explosionen steg rök från platsen och sirener från utryckningsfordon hördes. Ett vittne talar om vad han såg vid platsen i samband med explosionen:

Det var en trafikkö och vägen var fullpackad med människor och bilar. Det är en katastrof, säger Abdinur Abdulle som arbetar som servitör i närheten.

Vittnen berättar om många dödsoffer och stor materiell förstörelse vid platsen. Bilar hade välts och låg och brann och fönster i området var urblåsta.
 

Andra explosion

Omkring två timmar senare exploderade en laddning i en bil i Madina-området. Där dödades minst två civila, enligt polisen.

Tidigare under dagen kom rapporter om att den terrorstämplade gruppen al-Shabaab intagit staden Bariire omkring fem mil från Mogadishu. Gruppen intog staden när militären lämnade den för att sättas in på annat håll.

Det är oklart om sprängdåden i Mogadishu är kopplade till händelserna i Bariire.