Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

18 kvinnor och flera barn döda i offensiv mot storstad

Inbördeskriget i Syrien fortsätter med blodiga strider. En massiv offensiv har inletts av rebellstyrkor mot Aleppo, där minst trettio människor har dödats de senaste dagarna, varav många kvinnor och barn, rapporterar CNN.

30 personer ska ha dödats, varav minst 18 kvinnor och många barn i den syriska staden Aleppo de senaste dagarna, enligt CNN
- Aleppo utsätts just nu för en av de våldsammaste upptrappningarna av strider på flera månader, säger Pavel Krzysiek, talesman för Röda Korset till CNN. 

Under gårdagen rapporterades också att en rysk militärhelikopter skjutits ner av rebellstyrkor i norra Syrien.

LÄS MER: Rysk helikopter nedskjuten i Syrien. 

Staden Aleppo har länge varit skådeplats för några av de blodigaste striderna i Syrien. Enligt CNN har över 300 attacker skett mot sjukhus i staden och över 700 människor bland stadens läkarpersonal har dödats i attackerna. 
- Situationen nu är så kaotisk att det är omöjligt att uppfatta, säger Pavel Krzysiek.

Massiv offensiv

Staden har under helgen utsatts för både luftangrepp och tung artillerield från rebellstyrkor som försöker häva den syriska regimens belägring av rebellkontrollerade områden av staden. 

 

300 000 civila belägrade

I den belägrade östra delen av Aleppo beskrivs situationen av Röda Korset som en humanitär kris. Där råder brist på vatten, mat och grundläggande medicinsk utrustning efter att den syriska regimen spärrat av området från resten av landet. Trots att regimen uppger att de håller vägarna öppna för både humanitär hjälp och för de som vill fly staden uppger rysk militär för CNN att endast 169 civila lämnat staden under helgen, en bråkdel av de  300 000 civila som beräknas vara fast i området.

Enligt FN ska 25 000 människor, varav 12 000 barn tvingats fly inom Aleppo efter helgens attacker. 
- De fick lämna sina hem med vad de kunde bära för stunden, säger Kieran Dwyer, kommunikationschef för Unicef i Syrien i ett uttalande. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.