17-åring dödad i isbjörnsattack

ANNONS
|

Det var en 17-årig pojke som dödades av isbjörnen på Svalbard, uppger norska myndigheter till AFP.

Björnen attackerade ett läger med brittiska skolungdomar, mellan 16 och 20 år gamla. De fyra som skadades – två ungdomar och två äldre ledare – "fick allvarliga huvudskador, men har stabiliserats" enligt norska myndigheter på Svalbard.

Personal från sjukhuset i Tromsö på fastlandet tog sig till de skadade. Under dagen har de flugits tillbaka till sjukhuset för ytterligare vård.

- Vi har tagit hand om fyra patienter. Alla har måttliga till svåra skallskador, säger klinikchefen Jon Mathisen till norska tidningen Verdens Gangs webbupplaga.

Jon Aars, forskare vid Norsk Polarinstitutt, säger till tidningen VG att han aldrig hört talas om en isbjörnsattack med så svåra skador.

ANNONS

–Det är svårt för mig att säga vad som hänt, men det är väldigt ovanligt att en isbjörn gör så mycket skada innan den skjuts, säger han.

Den vanligaste anledningen till att isbjörnar attackerar människor är hunger, säger han.

–Alla isbjörnar är potentiellt farliga, men det är en kraftig övervikt av utsvultna och unga björnar bland de som anfaller.

Det bästa sättet att klara sig från ett möte med en isbjörn är att själv verka så skrämmande som möjligt.

–Ett alternativ är att skjuta varningsskott med gevär, men man kan även använda signalpistol, säger Aars till VG.

Svalbard är ett populärt resmål just för sina isbjörnar men attacker mot människor är ovanliga. Dagens attack har upprört de boende på ön.

- Det påverkar ju folk. Alla snackar om det. Det är inte varje dag som vi upplever så allvarliga angrepp från isbjörn, säger Jonas Gresseth, boende på Svalbard, till VG.

Det är okänt varför isbjörnen gick till attack. Forskaren Jon Aars säger till tidningen att det är väldigt ovanligt att isbjörnar hinner göra så stor skada innan de blir skjutna. Den vanligaste anledningen till att isbjörnar attackerar människor är att de har det dåligt med mat och därför blir aggressiva.

ANNONS

- Alla isbjörnar kan vara farliga men det är framförallt utsvultna och unga björnar som angriper, säger han.

ANNONS