155 gripna i Sverige efter global insats mot kriminella

Efter att krypterade plattformar använda av kriminella tagits ner de senaste åren fyllde amerikanska FBI luckan med ett eget verktyg, Anom. Nu har de kunnat avlyssna fler än 300 kriminella nätverk i över 100 länder. Svensk polis har genom operationen Trojan Shield hittills gjort över 150 gripanden.

ANNONS
|

I Göteborg gjordes tillslag på olika adresser under måndagen. Det var en del av en omfattande global operation som samordnats av FBI.

Amerikanska underrättelsetjänsten skapade en krypterad plattform som började användas av tusentals kriminella efter att de plattformar de använt tidigare tagits ner. Under 18 månader kunde FBI tjuvläsa över 27 miljoner hemliga meddelanden och dela med sig av viktig information till andra länder.

– De här plattformarna används ofta för att möjliggöra och koordinera drogförsäljning, våldsamma överfall, mord, korruption, penningtvätt och många andra brott runtom i världen, säger Calvin A. Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet.

LÄS MER:Flera polisinsatser mot grov organiserad brottslighet i Göteborg

Inom ramen för operationen Trojan Shield har 800 personer gripits internationellt och bland annat åtta ton kokain beslagtagits den senaste veckan, enligt Europol. Svensk polis har gripit 80 misstänkta tidigare och ytterligare 70 personer under gårdagens insatser i Sverige.

ANNONS

Fem svenskar greps även i Spanien under gårdagen. Många av dem har haft tungt inflytande och viktiga roller inom den kriminella världen, enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa. Fler gripanden väntas.

– Vi har också fått information som gjort att vi kunnat förebygga fler än tio planerade mord i Sverige, säger hon.

Fått information i nio månader

Tack vare operationen har de också kunnat beslagta stora mängder droger, vapen, kontanter, bilar och smycken.

Linda Staaf beskriver nedtagandet av de krypterade plattformarna Encrochat och Sky ECC som en ”game changer” när det gäller bekämpandet av grov brottslighet.

– För första gången på många år har vi sett en minskning av skjutningar och explosioner i Sverige. Efter Encrochat följde information från Sky, vilket fortfarande är ett pågående arbete, säger hon.

Hon fortsätter:

– Nu har vi agerat på information vi fått från Anom.

Svensk polis har fått information från plattformen de senaste nio månaderna.

Under måndagen ryckte polisen ut till flera olika adresser i Göteborg. De ville under måndagen inte berätta vad det handlar om, men sa att allmänheten var utom fara och att det handlade om insatser mot grov organiserad brottslighet.

– Svenska gängkriminella har anledning att vara ganska nervösa och inte sova så gott på nätterna när polisen flyttar fram sina positioner på det här sättet och jobbar så aktivt med internationellt samarbete, sa Sveriges inrikesminister Mikael Damberg till TT senare samma dag.

ANNONS

LÄS MER:Damberg: Hårt slag mot svenska gängkriminella

Plattformen fick gott rykte

Liknande tillslag mot lägenheter, lager och andra lokaler har alltså simultant genomförts på flera olika håll i Europa, USA och Australien. Enligt tyska tidningen Bild har 100 razzior genomförts i Tyskland och även där uppges personer med koppling till betydande narkotikaaffärer ha gripits. Bland de länder som deltagit i operationen finns också våra grannländer Finland, Norge och Danmark. Men även Australien, Österrike och Storbritannien.

– Tusentals kriminella användare trodde felaktigt att de inte var observerade under sin kommunikation via den här plattformen. Så småningom använde hundratals kriminella nätverk den här tjänsten, säger nederländska polischefen Jannine van den Berg.

Kriminella pratade med varandra på mer än 45 olika språk om exempelvis drogaffärer, väpnade rån, trafficking och kontrakterade mord. Plattformen spreds inom kriminella kretsar och ansågs vara ett säkert sätt att kommunicera, fortsätter hon.

– Inget var längre från sanningen.

LÄS MER:Knarklabb, lyxbilar och maffia i polisens fälla

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS