Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

14 000 evakuerade efter massiva bränder

Tiotusentals personer har tvingats att lämna brandhärjade områden i den amerikanska delstaten Tennessee. Bara i staden Gatlinburg, där ett hundratal fastigheter hittills har skadats eller förstörts, har 14 000 personer evakuerats.

Vindstyrkor på över 30 meter per sekund rapporterades i Tennessee. Samtidigt är det mycket torrt i markerna efter en långvarig torka. Tillsammans skapade vindarna och torkan förutsättningar för löpeld, skogsbränder som sprider sig snabbt längs markytan.

Delstatens lantbruksdepartement uppgav på tisdagen att 47 pågående bränder hittills har slukat över 6 000 hektar mark.

Dollywood hotat

Flera löpeldar som spred sig i området hotade också den 120 hektar stora nöjesparken Dollywood, grundad av countryartisten Dolly Parton. Dollywood ligger i staden Pigeon Forge, nära nationalparken Great smoky mountains, och är en av delstatens största turistattraktioner.

– Jag har följt de fruktansvärda bränderna i Great Smokey Mountains och jag är förtvivlad, säger Dolly Parton och tillägger att hon är glad att nöjesparken hittills klarat sig.

På onsdagsmorgonen hade själva parken ännu inte drabbats av bränderna, men ett dussintal stugor som tillhör parken är skadade eller förstörda. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.