Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

13 döda i gruvolycka i Colombia

En person överlevde explosionen i kolgruvan i Colombia. Övriga 13 gruvarbetare har nu bekräftats döda. Räddningsinsatsen på gick i över 30 timmar.

En metangasexplosion uppges vara orsaken till olyckan. Den inträffade under natten mot lördag i kommunen Cucunubá som ligger i centrala Colombia, drygt 90 kilometer från huvudstaden Bogotá.

– I över ett dygn, utan någon vila, sökte vårt räddningsmanskap efter personerna som till en början var försvunna efter explosionen. Till slut hittade vi 13 döda och en skadad, bekräftade Silvana Habib, ordförande för den nationella gruvbyrån i Colombia.

35 personer ur räddningstjänsten och sju ingenjörer deltog i det oavbrutna sökandet efter de försvunna. Räddningsinsatsen pågick i totalt 30 timmar.

Presidenten utlovar experthjälp

Colombias president, Juan Manuel Santos utlovade tidigt stöd till olycksplatsen i sociala medier.

– Vi kommer förflytta experter på gruvräddningstjänst till räddningsoperationen i Cucunubágruvan. Även försvarsmakten och polisen kommer bistå vid räddningsarbetet, twittrade president Santos.

 

Över 20 döda i gruvolyckor i år

Enligt en rapport från den nationella gruvbyrån har landet drabbats av 28 gruvolyckor under de första fem månaderna på 2017. 23 personer har hittills mist livet i dessa och 33 personer har skadats. 60 procent av gruvolyckorna skedde i kolgruvor. 

I fjol registrerades totalt 114 gruvolyckor under hela året. Totalt avled 124 personer vid olyckorna. 

Parallellt blev 2016 ett rekordår för kolgruvnäringen i Colombia. Landet producerade över 90 miljoner ton kol, enligt Gruv- och energiministeriet, skriver Caracol.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.