Jacqueline Veyrac tillsammans med sin advokat Luc Febbraro på väg till rätten. Arkivbild.
Jacqueline Veyrac tillsammans med sin advokat Luc Febbraro på väg till rätten. Arkivbild. Bild: Valery Hache/TT/AFP

13 åtalas för kidnappning av hotellägare

En italiensk restaurangchef och en brittisk före detta militär åtalas i Frankrike för att tillsammans med elva andra ha kidnappat en förmögen hotellarvtagerska.

ANNONS

80-åriga Jacqueline Veyrac, ägare till femstjärniga Grand Hotel i Cannes, kidnappades utanför sitt hem i Nice i oktober 2016. Hon hittades två dagar senare, fastbunden och med munkavle, i en stulen skåpbil. Det var en förbipasserande som hittat henne efter att ha reagerat på ljuden från bilen som stod parkerad på en lugn gata i utkanten av Nice. Veyrac, som även äger den anrika restaurangen La Réserve i Nice utsattes även tre år dessförinnan för ett annat kidnappningsförsök, skriver The Guardian.

En av de huvudmisstänkta är en tidigare restaurangchef på La Réserve. Den 67-årige italienaren hyste agg mot Veyrac sedan hon gett honom sparken 2009. För lösesumman hade han planer på att öppna en egen restaurang.

ANNONS

Den 52-årige före detta militären misstänks för inblandning i kidnappningen. Han ska ha försökt kräva Veyracs anhöriga på motsvarande 50 miljoner kronor, men misslyckats med att kontakta familjen. Enligt åklagaren var planen att militären skulle behålla tio procent av lösesumman.

Båda männen misstänks även ligga bakom det tidigare kidnappningsförsöket 2013.

Bland de misstänkta finns också en privatdetektiv som misstänkts ha satt en GPS-sändare på Veyracs bil, vilket sedan ledde polisen rakt till den huvudmisstänkte och tre män som misstänks ligga bakom själva bortförandet.

Åklagaren har krävt ett 30-årigt fängelsestraff för restaurangchefen, respektive 25 år för militären då kidnappningen av Veyrac betraktas som synnerligen brutal. Männen har nekat till brott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS