Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Helikoptern störtade i provinsen Tunceli i östra Turkiet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

12 döda i polishelikopterkrasch

En polishelikopter med tolv personer ombord störtade i östra Turkiet under tisdagen. Samtliga ombord omkom.

Helikoptern kraschade i provinsen Tunceli i östra Turkiet. Polishelikoptern ska ha kraschat 10 minuter efter start. Den ska ha tappat kontakten med flygledartornet klockan 11:43 på tisdagen, rapporterar den turkiska tidningen Habertürk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Alla 12 personer ombord på polishelikoptern som kraschade omkom, sa inrikesminister Süleyman Soylu under en presskonferens, enligt turkiska Hürriyet Daily News.

 

Domare och poliser ombord

En domare, sju poliser, ett befäl och tre besättningsmedlemmar som var i tjänst på folkomröstningen den 16 april befann sig ombord på helikoptern, enligt uttalande från Tunceliguvernörens kansli. Ett stort antalet sök- och räddningsteam skickades till platsen, liksom militär från Diyarbakır, enligt Habertürk

– Det finns ingen yttre faktor bakom kraschen. Den kraschade på grund av dåligt väder, meddelade inrikesministern.

Helikoptern kraschade in i ett litet samhälle på 2 5000 meters höjd. Det ska dessutom ha rådigt tät dimma i regionen. Dessa faktorer försvårade räddningsinsatsen Soylu meddelade att det tog två och en halv timme att nå spillrorna av helikoptern.

– De naturliga förutsättningarna i regionen är ganska utmanande. Det var regnigt och dimmigt väder. Flygning på låg höjd med helikopter är ganska krävande. Det kommer inledas en obligatoriskt utredning av olycksorsaken. Så att man kan säkerställa att de följt alla rutiner, sa den pensionerade piloten Erdogan Karakus till Habertürk.

 

Black hawk-helikopter

Helikoptern ska vara tillverkad av det amerikanska företaget Sikorsky och närmare bestämt modellen S-70 Black Hawk (alternativt: H-60 Black Hawk ), för allmänt bruk. Den har plats för två piloter och har plats för 18 fullt utrustade poliser.

Den väger 7 375 kilo. Maxhastigheten är på 296 kilometer i timmen och den kan stiga upp till 5 790 meter i höjd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.