Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eliahu Pietruszka överlevde andra världskriget men trodde att han förlorat hela sin familj. Nu har han för första gången mött sin brorson.

102-åring återförenas med förlorad brorson

Den 102-årige mannen trodde att han förlorade hela sin familj under Förintelsen. Men i ett tårfyllt möte får han för första gången träffa sin brorson.

Eliahu Pietruszka hasar sig fram mot en främling i lobbyn på sitt äldreboende i Kfar Saba i Israel. Han kysser mannens kinder och i en omfamning börjar han gråta. Med sin pipiga röst får han fram några fraser på ryska, ett språk han inte talat på årtionden.

Några dagar tidigare har Eliahu Pietruszka fått höra att hans yngre bror inte alls hade dött under andra världskriget som han alltid hade befarat. Hans 66-årige brorson Alexandre var dessutom på väg från en avlägsen del av Ryssland för att möta honom.

Lyckades fly

102-åringen flydde från Polen i början av andra världskriget och trodde att han förlorat hela sin familj i Förintelsen och i Stalins arbetsläger.

- Det gör mig så lycklig att något återstår av min bror, och att det är hans son. Efter så många år har jag fått privilegiet att träffa honom, säger Pietruszka medan hans ögon åter igen fylls av tårar.

Eliahu Pietruszka var 24 år gammal när han 1939 lyckades fly från Warszawa och ta sig till Sovjetunionen. Kvar blev hans föräldrar och nio år yngre tvillingbröder. De deporterades senare till Warszawagettot, men brodern Volf lyckades fly.

Sista i sitt slag

Bröderna hade under en tid kontakt brevledes, men sedan skickades Volf till de ökända lägren i Sibirien. Eliahu Pietruszka som aldrig mer hörde från sin bror trodde inte att han hade överlevt.

Mötet mellan brorsonen och hans farbror blev möjligt genom det israeliska Yad Vashems omfattande databas över offer till Förintelsen. Ett kraftfullt genetiskt verktyg som redan återförenat hundratals släktingar. Men med tanke på överlevarnas allt stigande ålder kan detta möte vara ett av de sista av sitt slag.