Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

100–150 befaras döda efter glaciärkollaps

Indiska myndigheter befarar att mellan 100 och 150 personer har omkommit i ett glaciärras i Himalaya.
– Den slutgiltiga siffran har inte bekräftats ännu, säger Om Prakash, chefssekreterare i delstaten Uttarakhand där olyckan inträffade.

Man befarar att personalen vid ett vattenkraftverk i området dragits med, precis som bybor som sökt sig till floden för att leta ved eller valla boskap.

Enligt Times of India har tre kroppar hittats vid vattenkraftverket. Ansvariga vid Rishiganga Power Project uppger att ett 50-tal saknas i området.

Klockan elva på söndagsförmiddagen, svensk tid, hade tre kroppar påträffats.

Flera distrikt i norra delen av landet har försatts i högsta beredskap efter kollapsen. Ett ögonvittne i byn Raini beskriver kollapsen som en rasande vägg av damm, klippblock och vattenmassor.

– Det gick väldigt snabbt, det fanns ingen tid att varna någon, säger invånaren Sanjay Singh Rana, som bor i den mer höglänta delen av byn.

– Jag trodde att vi också skulle dras med.

Människor evakueras

Personer bosatta i närheten av en flod som har sin källa i glaciären evakueras, men det är oklart hur det har gått för personalen på ett närbeläget vattenkraftverk.

Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, säger till SVT att företeelsen inte är helt ovanliga.

– I de här områdena där vi har väldigt höga berg och långa sluttningar och dalgångar nedströms så får det konsekvenser av en viss art. Det går inte riktigt att jämföra med de svenska fjällen. Vi råkar ut för den här typen av händelser även här, men då får de inte alls de här långtgående konsekvenserna, säger Per Holmlund.

Expert: Som flera Globenarenor

Per Holmlund påpekar att han inte känner till de exakta omständigheter kring denna specifika händelse.

– Men i och med att ett stycke av en glaciär uppenbarligen har släppt från en fjällsida så är det kolossala mängder is som plötsligt slår ner i en sjö. Om man räknar i Globenarenor så kan det vara några stycken sådana.

– Den här typen av händelser kan man förvänta sig öka framöver. I och med att glaciärerna blir tunnare så förändras också deras hållfasthet. Man kan se det som en konsekvens av på att isarna håller på att tunna ut

Uttarakhand i Himalaya är ofta skådeplats för översvämningar och jordskred. I juni 2013 orsakade kraftiga skyfall stora översvämningar som skördade nästan 6 000 dödsoffer.