Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brasilianska polisen har genomfört ett landsomfattande tillslag mot misstänkta kvinnomördare. Arkivbild.

1 000 brottsmisstänkta gripna i Brasilien

Den brasilianska polisen har genomfört ett landsomfattande tillslag mot misstänkta brottslingar. Sammanlagt har mer än 1 000 människor gripits i tillslaget under fredagen.

Mer än 200 personer har formellt anklagats för att ha utfört eller planerat mord, i flera fall på kvinnor, efter tillslaget.

På eftermiddagen hade sammanlagt 1 027 vuxna och 75 tonåringar gripits i tillslaget där runt 6 600 poliser deltog, enligt uppgifter från myndigheterna.

14 av de gripna har formellt anklagats för kvinnomord. 143 andra anklagas för brott med koppling till den så kallade Maria da Penha-lagen, som sedan 2006 skärpt straffen för våld i hemmet i landet.

225 av de gripna i tillslaget har gripits för andra mordmisstankar, 224 för andra brott som narkotikahandel eller olagligt innehav av skjutvapen och 421 för ytterligare andra brott.

Tillslaget är en del av regeringens ansträngningar att få bukt med den stigande våldsbrottsligheten i landet. Bland annat har antalet kvinnomord ökat kraftigt.

- En del brott är allvarligare och mer motbjudande, särskilt de som riktar sig mot kvinnor, säger landets säkerhetsminister Raul Jungmann.

Nyligen presenterades en rapport som visade att antalet mördade kvinnor i Brasilien steg med sex procent i fjol. Bland dem finns 1 133 fall av kvinnomord där offren medvetet dödats på grund av sitt kön.

Antalet våldtäkter ökade med mer än åtta procent jämfört med 2016.