Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Övervägt att avskeda Comey länge"

President Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik där han anklagas för att ha gjort sig kvitt någon som grävt för djupt i påstådda band mellan honom och Ryssland. Bara för några dagar sedan ska Comey ha begärt mer resurser till utredningen.

I förra veckan bad Comey vice justitieminister Rod Rosenstein om mer pengar och mer personal för utredningen om påstådd rysk inblandning i valrörelsen förra året. Det rapporterar The New York Times med hänvisning till tre olika källor. Uppgiften tillbakavisas dock av justitiedepartementet.

Men om New York Times uppgifter stämmer underblåser de misstankarna om att avskedandet av Comey handlar om Rysslandskopplingen snarare än utredningen av den demokratiska presidentkandidaten Hilary Clintons e-post, vilket var den officiella förklaringen när nyheten att FBI-chefen fått sparken slog ner som en bomb på tisdagskvällen (amerikansk tid).

På eftermiddagen dagen därpå berättade Vita huset presstalesperson Sarah Huckabee Sanders dessutom att Trumps förtroende för FBI-chefen urholkats under en längre tid och han har övervägt att avskeda Comey sedan han tillträdde på presidentposten. Trump anser att Comey gjort sig skyldig till många "felsteg och misstag".

Oberoende ryssutredning

Men den misstänkta Rysslandskopplingen hänger envist kvar och under onsdagen krävde Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare, i senatens talarstol att ryssutredningen lyfts bort från FBI och "utom räckhåll" från Trumpadministrationen.

Sarah Huckabee Sanders slog dock fast under sin presskonferens att det "inte är nödvändigt" med fristående utredning.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, motsätter sig också en fristående utredning, med motiveringen att det skulle försvåra redan pågående granskningar. Både senaten och representanthuset gör egna utredningar av anklagelserna om att Ryssland blandat sig i den amerikanska valrörelsen.

Om Trump verkligen haft invändningar mot hur Comey hanterade Clintonutredningen så borde han ha fått sparken när Trump tillträdde, argumenterar Schumer.

- Vi vet att Comey ledde en utredning av om Trumpkampanjen konspirerade med ryssarna, ett allvarligt brott. Kom den utredningen för nära presidenten? frågade Schumer inför senaten, enligt AFP.

Det finns också republikanska senatorer som är kritiska till avskedandet, bland dem senatorn Richard Burr, ordförande i senatens underrättelseutskott, som anser att tajmingen och motiveringen oroar, även om han inte stöder kravet på en oberoende utredning.

- Comey är en tjänsteman av högsta klass, och hans avskedande gör utskottets redan svåra utredning ännu krångligare, säger han enligt Washington Post.

Inbjuden av utskott

Comey själv fick beskedet via tv i samband med ett tal för polisanställda i Los Angeles. Comey ska enligt New York Times ha skrattat och kallat det ett ganska skojigt skämt. Strax därefter lämnades brevet från president Donald Trump över.

En FBI-chefs förordnande gäller i tio år, och Comey utsågs 2013 av den tidigare presidenten Barack Obama.

En FBI-anställd säger till CBS att alla blev tagna på sängen av avskedandet.

- Det har verkligen gått chockvågor genom myndigheten. Han är en sådan bra människa och en fantastisk chef. Han förtjänade inte det här, säger den anställde.

På onsdagen meddelade senatens underrättelseutskott att man efter den senaste händelseutvecklingen bjudit in Comey att vittna bakom stängda dörrar på tisdag. Comey har ännu inte svarat på inbjudan.