Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Översvämningskaoset i USA fortsätter

I den amerikanska sydstaten Louisiana har fler än 7 000 invånare fått evakueras från sina hem och minst tre dödsoffer har rapporterats i samband med översvämningarna. Nu väntas mer regn i den hårt väderdrabbade delen av landet.

Som GP tidigare har berättat om har delstaten Louisiana i södra USA drabbats av hårda översvämningar. Dag och natt har räddningsteamen slitit under de tre dygn då vattenmassorna vällt fram. Och mer regn väntas, i flera delstater från Texaskusten till Ohiofloden, enligt USA:s nationella vädertjänst.

Guvernören i Louisiana – som själv måste lämna sitt residens eftersom källaren står översvämmad och elen har brutits – tvekar inte att kalla det en "historisk" katastrof.

Besvärligast är det nära delstatens huvudstad Baton Rouge. I Livingston Parish strax utanför väntade omkring 100 personer ännu på söndagen på undsättning.

Nationalgarde, kustbevakning och andra myndigheter gör täta insatser. Nationalgardet har till exempel räddat nästan 500 personer – och 61 husdjur.

Obama utfärdar katastroftillstånd

USA:s president Barack Obama utfärdar katastroftillstånd för översvämningarna i Louisiana, där räddningsarbetare har evakuerat mer än 7 000 invånare från sina hem och bilar, uppger Vita huset.

Åtgärden gör att det går att använda federal nödfinansiering för att stötta räddningsinsatserna som pågår dag och natt för att hindra översvämningens härjningar i staten.

Stora delar av regionen var under söndagen täckt av vatten, tre dagar efter att vattennivåerna i vattendragen började stiga.

Tre personer har omkommit i ovädret och en saknas, uppger myndigheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.