Översvämning hotar korallrev

ANNONS
|

Australiska havsforskare är mycket bekymrade över de enorma vattenmassor som via tre floder sköljer ut i havet, två på östkusten och en i söder. Utflödet av smutsigt flodvatten sträcker sig uppemot 40 kilometer ut i havet och har nått de södra delarna av det 260 mil långa barriärrevet. Det väntas fortsätta välla ut i havet i veckor och sprida sig hundratals kilometer norrut.

Stora barriärrevet är redan hårt stressat och påverkat av global uppvärmning och överfiske. Hotet ökar inte bara mot korallerna utan även mot det enormt rika marina djur- och växtlivet kring reven. Bland annat är de välbesökta Pingstöarna i barriärrevets hjärta i farozonen.

ANNONS

Korallerna kvävs till döds

Marinbiologen Olof Lang som bott i Queensland varnar för effekterna när vattenmassorna når världens största korallrev.

–Mellan land och korallreven ligger en lagun. Vid översvämningar av den här magnituden spyr de ut mycket sediment, varmt sötvatten, bekämpningsmedel och gödningsmedel som stannar i lagunen, säger han.

Gödningsmedel och varmt vatten skapar algblomningar och göder större alger som tång. Tången kan konkurrera ut koraller och algblomningar liksom sediment skymmer solens livsviktiga strålar. Koraller lever i symbios med alger så de behöver solljus för att överleva. Sedimenten kan också lägga sig på korallerna och långsamt kväva dem.

Sårbara för stormar

Spridningen av insekts- och växtgifter spär på hotet. Det finns redan höga halter bekämpningsmedel i vattnen längs Queenslands kust som påverkar korallernas förmåga att reproducera sig.

–Alla dessa stressfaktorer påverkar korallernas reproduktion och tillväxtkapacitet och försvagar dem. Det i sin tur gör dem mycket sårbara för tropiska stormar, säger Olof Lang.

Tidigare översvämningar har medfört att korallernas skelett luckrats upp. Nu varnar australiska forskare för att miljögifter, övergödande näringsämnen och sediment kan ligga kvar i systemet i flera år.

–Om det blir som de tror kommer korallerna att långsamt försvagas och hela korallrev riskerar att dö, säger Olof Lang.

ANNONS
ANNONS