Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ännu en tung militär i Venezuela stöder nu oppositionsledaren Juan Guaidó. På bilden venezuelansk militär på en gränsbro mot Colombia. Arkivbild.

Överste byter sida i Venezuelas maktkamp

En överste i den venezuelanska armén har bytt sida och stöder nu oppositionsledaren Juan Guaidó. I en video uppmanar han alla i armén att överge president Nicolás Maduro.

- 90 procent av oss i de väpnade styrkorna är verkligen missnöjda. Vi används för att hålla Maduro vid makten, säger överste Rubén Paz Jiménez.

Han uppmanar även soldaterna att tillåta den humanitära hjälp som finns i Colombia att komma in i landet. President Maduro har konsekvent tackat nej till internationella hjälpsändningar och sagt att sådana kan utgöra första ledet i en amerikansk invasion.

Anstränger sig

För en vecka sedan meddelade även Francisco Yanez, en högt uppsatt general inom Venezuelas flygvapen, att han övergivit Maduros regim och erkänt Juan Guaidó som interimspresident. Nyligen meddelade även Venezuelas militärattaché i Washington DC att han inte längre ställer sig bakom Maduro.

Samtidigt gör Juan Guaidó ansträngningar för att få med sig EU-länder som inte ställt sig bakom hans ledarskap. 20 EU-länder – med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen – anser att Guaidó är Venezuelas interimspresident, eftersom Maduro inte hörsammade deras uppmaning att utlysa nyval senast den 3 februari.

Krävt nyval

Italiens koalitionsregering är dock splittrade i frågan, och på måndag väntas Italiens inrikesminister Matteo Salvini ta emot en venezuelansk delegation som representerar Juan Guaidó.

Oppositionsledaren har tidigare begärt samtal med Salvini för att diskutera en plan som ska återskapa Venezuelas demokrati genom fria och rättvisa val. Salvini, som leder främlingsfientliga Lega, har krävt nya val i Venezuela eftersom "alla kommunistregimer måste försvinna från jordens yta". Koalitionspartnern Femstjärnerörelsen (M5S) är dock mer tveksam till att stödja Guaidó. Även M5S-ledaren Luigi Di Maio har fått en inbjudan från Guaidó, men det är oklart hur han svarat på den.