Kung Harald skakar hand med Hiroshimaöverlevaren Setsuko Thurlow medan Icans generalsekreterare Beatrice Fihn ser på.
Kung Harald skakar hand med Hiroshimaöverlevaren Setsuko Thurlow medan Icans generalsekreterare Beatrice Fihn ser på.

Överlevare vittnade om atombombens fasor

Kärnvapenmakterna fick höra kraftiga fördömanden och en bön om att skrota atomvapen under årets Nobelceremoni i Oslo. En överlevare manade åhörarna att känna närvaron av de 250 000 offren för bomberna över Hiroshima och Nagasaki.

ANNONS
|

Antikärnvapenorganisationen Icans generalsekreterare Beatrice Fihn tog emot Nobels fredspris i stadshuset i Oslo tillsammans med 85-åriga Setsuko Thurlow, som delade sina minnen från dagen då hennes hemstad slogs ut av en amerikansk atombomb.

- I dag, i denna sal, önskar jag att ni ska känna närvaron av alla dem som dog i Hiroshima och Nagasaki. Jag vill att ni ska känna att det över och runt oss finns en stor sky med 250000 själar. Varje person hade ett namn, varje person var älskad av någon. Låt oss se till att de inte dog förgäves, sade Satsuko Thurlow i sitt tal, enligt nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

Historien dömer

Thurlows syn på dem som inte stöder hennes och Icans arbete för ett förbud mot kärnvapen var tydlig.

- Alla ansvariga ledare ska underteckna detta traktat. Och historien blir inte nådig mot dem som avvisar det, sade hon.

Några meter därifrån satt Norges statsminister Erna Solberg (H), som är emot kärnvapenförbudet.

Icans svenska generalsekreterare Beatrice Fihn sade i sin Nobelföreläsning att det är galenskap att låta atomvapen bestämma över människorna.

- Män – inte kvinnor – skapade atomvapen för att kontrollera andra, men det är i stället vi som kontrolleras av dem, sade hon.

- Historien om kärnvapen kommer att ha ett slut, och det är upp till oss att avgöra vad slutet blir. Blir det slutet för kärnvapen, eller blir det slutet för oss? frågade sig Icans generalsekreterare.

ANNONS

Ambassadörer uteblev

Ambassadörerna från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien valde att inte närvara vid ceremonin – de tre länderna representerades i stället av lägre rankade diplomater, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ican är en allians av icke-statliga organisationer som verkar för att avskaffa kärnvapen. Organisationen får årets fredspris "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", enligt norska Nobelkommitténs motivering.

TT

Fakta: Årets fredspristagare

Ican är en internationell kampanj för att avskaffa kärnvapen. Det är en allians av icke-statliga organisationer i 101 länder med hundratals samarbetspartners som främjar anslutning till och genomförandet av FN-konventionen om kärnvapenförbud.

Ican organiserar globala aktioner och samarbetar bland annat med överlevande från atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Bland dem som har gett kampanjen sitt stöd finns Nobelpristagarna Desmond Tutu och Dalai lama. Kampanjens huvudkontor ligger i Genève i Schweiz och leds av svenskan Beatrice Fihn.

Den 7 juli i år antogs konventionen om kärnvapenförbud av 122 FN-länder, bland dem Sverige. För att avtalet ska träda i kraft krävs att 50 länder skriver under och ratificerar det. Enligt reglerna ska konventionen träda i kraft 90 dagar därefter. Avtalet har varit öppet för underskrift sedan den 20 september och då skrev 53 stater under. Tre länder har hittills ratificerat avtalet.

Den svenska regeringen har meddelat att konventionen ska analyseras innan Sverige skriver under.

Källor: Ican, FN och nobelprize.org

ANNONS