Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Överlevande väntar på att få börja om

Hans familj trodde att Said var död. Men 16-åringen är en få flyktingar som överlevde förlisningen i Medelhavet förra helgen, då över 800 människor dog på flykt mot Europa. För dem som klarade sig väntar en lång tid av ovisshet.

Det stora mottagningscentret Cara di Mineo utanför Catania på Sicilien för tankarna till en ministad - små hus i tegelfärger, men inringade av taggtråd. Hit har de få personer som överlevde förra helgens katastrof förts.

Ett gäng spelar fotboll i kvällssolen, med böljande fält och smörblommor som bakgrund.

Men tillvaron här är långt ifrån en idyll. Livet består av till synes ändlösa dagar utan vare sig arbete eller nyheter om framtiden. Vissa tillbringar upp till två år på centret.

-Ingen av oss vet hur länge vi måste stanna, många mår väldigt dåligt över det, säger Lamin från Gambia som varit här i 13 månader. Han vill inte att vi skriver hans efternamn.

Han berättar att han satt i libyskt fängelse över ett år innan han kunde riskera resan över havet.

Fruktan

Alla vi möter har gjort samma resa. Alla berättar att de fruktade för sitt liv.

-Du vet inte vad som väntar dig. Bara att det blir en resa till havs. När vi såg båten var det ingen båt, det var en gummiflotte där hundra personer skulle få plats. Men gick du inte i hotade de att skjuta dig, säger 23-årige al-Hassan från Mali.

Med på båten, som led skeppsbrott utanför Libyens kust för ungefär en vecka sedan, fanns också 16-åriga Said (vars namn är fingerat). Han har berättat sin historia för Rädda Barnen. Said flydde genom Sudan och öknen, innan han tvingades in i ett smugglarfängelse vid gränsen till Libyen. Där blev han kvar i nio månader.

Smugglarna misshandlade

"Många dog framför mina ögon för att vi inte fick tillräckligt med mat och för att det var lätt att bli sjuk där", säger han, enligt Rädda Barnen.

Said reste med en gummiflotte till fiskebåten som väntade till havs.

-Smugglarna ville få ombord 1 200 människor. Men de slutade efter 800 för då var båten redan överfull. De slog människor för att tvinga dem att gå på, berättar Giovanna Di Benedetto från Rädda Barnen för TT.

Ytterligare runt tusen människor ska ha väntat på stranden för att ge sig av, enligt uppgifter till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Vill till Norge

Said har sagt att flyktingarna knappt kunde röra sig ombord och att det fanns mycket lite mat och vatten.

-Nu har han lyckats ringa sin familj, de trodde att han var död. Han hoppas på att återförenas med två mostrar som bor i Norge, säger Giovanna Di Benedetto.

Även på mottagningscentret präglas livet av hopp, tillsammans med förtvivlan. De som har klarat sig dit väntar på att livet ska börja igen.