Över tio döda i valprotester i Kenya

Kenyansk polis har skjutit ihjäl minst ett tiotal personer i anslutning till protester mot att sittande Uhuru Kenyatta utropats till segrare i landets presidentval. Oppositionen anklagar regeringen för att försöka tysta folkligt missnöje med våld.

ANNONS
|

Natten som följde på att Uhuru Kenyatta utropats till segrare i Kenyas presidentval blev på flera håll våldsam. I slumområdet Mathare i huvudstaden Nairobi har minst nio unga män skjutits ihjäl och rapporterna talar om stenkastning, skottlossning och brinnande bildäck. En nioårig flicka dödades dessutom av en förlupen kula.

- Jag såg henne leka med sina vänner när hon plötsligt föll ihop, säger nioåringens fader till AP.

ANNONS

Anklagar kriminella

Regeringssidan lägger skulden på "kriminella" som den menar utnyttjar det spända läget i landet för att plundra och begå brott. Oppositionen anklagar å sin sida regeringen för att försöka skrämma dess anhängare till tystnad.

Johnson Muthama, en av oppositionella Nationella superalliansens ledare, hävdar att polis dödat ett hundratal människor i ett försök att tvinga folket "till underkastelse". Något han menar inte kommer lyckas.

- Vi kommer inte låta oss skrämmas, vi kommer inte att ge upp, säger Muthama enligt AFP.

Kräver utredning

Uppgifterna om ett hundratal döda har inte bekräftats av oberoende källor, men däremot får oppositionen internationellt stöd i sin kritik mot polisen. Human Rights Watch har manat polisen till återhållsamhet och Amnesty International kräver en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

"Polisen måste göra allt den kan för att skydda liv i anslutning till de här protesterna. De borde prioritera dialog och nedtrappning och bara använda våld och skjutvapen när det är nödvändigt för att skydda liv", skriver Amnestys Östafrikachef Muthoni Wanyeki i ett uttalande.

Eftervalsvåld

Oroligheterna har väckt farhågor om en händelseutveckling liknande den som följde på valet 2007, då en våldsvåg med etniska förtecken svepte över landet. Den gången miste minst 1200 människor livet och hundratusentals drevs på flykt.

ANNONS

President Kenyatta, då finansminister, anklagades av Internationella brottmålsdomstolen för fem fall av brott mot mänskligheten i anslutning till eftervalsvåldet. Fallet lades dock ned i brist på bevis.

Inga besked

Nattens våldsamheter beskrivs som begränsade till oppositionsfästen i främst fattiga områden. Nationella superalliansens agerande väntas nu bli avgörande för den fortsätta utvecklingen i landet.

- Vi vill försäkra folket att vi har viljan, beslutsamheten och resurserna för att se till att era röster i slutändan kommer att betyda något, säger Muthama enligt AFP.

Han gav dock inga besked om hur oppositionen nu kommer att gå vidare.

- Vi kommer att meddela vårt nästa steg när tiden är inne. Tills vidare uppmanar vi våra anhängare och alla kenyaner att hålla sig säkra.

TT

Fakta: Presidentvalet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i år mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Årets val var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president.

Även denna gång hävdar han valfusk, närmare bestämt att hackare tagit sig in i valkommissionens databas och ändra röstsiffrorna. Detta genom att använda sig av identiteten av valkommissionens IT-chef, som hittades mördad före valet.

Utländska valobservatörer har sagt att allt verkar ha gått rätt till under valdagen, men har inte bedömt anklagelserna om fusk vid själva rösträkningen.

Valkommissionen meddelade sent på fredagen att Kenyatta vann valet med 54,27 procent av rösterna mot Odingas 44,74 procent.

Källa: Utrikespolitiska institutet, AFP

ANNONS