Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italien har över 100 000 bekräftade fall av coronasmittade. Bilden är från en provtagning i Santa Maria della Pietasjukhuset i Rom. Bild: Cecilia Fabiano
Italien har över 100 000 bekräftade fall av coronasmittade. Bilden är från en provtagning i Santa Maria della Pietasjukhuset i Rom. Bild: Cecilia Fabiano

Över en miljon har bekräftats smittade av corona

Nu har världen passerat över en miljon bekräftade coronafall. USA och Italien är de hårdast drabbade och Sverige ligger på tjugonde plats över länder med flest smittade.

Det har gått drygt tre månader sedan det första bekräftade coronafallet. Sedan dess har viruset spridit sig från fiskmarknaden i kinesiska Wuhan till resten av världen.

Nu har antalet bekräftade fall passerat en miljon. Det visar den senaste statistiken från Johns Hopkins-universitetet i USA. Deras forskare har ägnat de senaste månaderna åt att sammanställa statistik över smittade, tillfrisknade och avlidna världen över.

Just nu har USA högst antal smittade med över 200 000 bekräftade fall. En tredjedel av dem finns i den hårt drabbade delstaten New York. Där är alla lekplatser stängda och alla med icke-samhällsbärande yrken jobbar hemifrån fram till åtminstone den 15 april. Den amerikanska regeringens coronakoordinator Deborah Birx har uppmanat alla som har besökt storstadsregionen att sätta sig i självkarantän, för att hindra spridningen mellan delstaterna.

Den varierande dödligheten i olika länder beror bland annat på hur många som testas. Här genomförs tester på ett spansk äldreboende. Bild: Santi Palacios
Den varierande dödligheten i olika länder beror bland annat på hur många som testas. Här genomförs tester på ett spansk äldreboende. Bild: Santi Palacios

Omkring 5 500 i Sverige

Sverige fick sitt första bekräftade fall den 31 januari, då en kvinna testades positivt på ett sjukhus i Jönköping. Hon hade nyligen besökt den kinesiska mångmiljonstaden. Nu har Sverige omkring 5 500 bekräftade fall.

Av de en miljon bekräftat smittade världen över har drygt 51 000 avlidit. Det är i Italien och Spanien som viruset orsakat flest dödsfall. Flera smittskyddsläkare menar att det beror på att det dröjde innan italienarna och spanjorerna förstod att smittan spreds i deras länder. För Italiens del kan smittospridningen ha förvärrats av att många bor trångt och ofta tre generationer tillsammans.

Länder med flest dödsfall

1. Italien (ca 13 900)

2. Spanien (ca 10 400)

3. USA (ca 6 100)

4. Frankrike (ca 5 400)

5. Kina (ca 3 300)

6. Iran (ca 3 200)

7. Storbritannien (ca 3 000)

8. Nederländerna (ca 1 400)

9. Tyskland (ca 1 000)

10. Belgien (ca 1 000)

Källa: John Hopkins-universitet (Avläst 3 april 2020 klockan 08.30)

Intresset för att följa antalet smittade och avlidna världen över är väldigt stort.

Johns Hopkins-universitetet i Baltimore uppger att de har över en miljard aktiviteter på sin databas och digitala världskarta – varje dag.

Det finns dock diskussioner om hur pålitlig statistiken är. Olika länder har olika sätt att rapportera sjukdomsfall. Enligt statistiken har vissa länder betydligt högre dödlighet än andra, men det kan bero på hur många man testar. Tyskland och Island testar en stor andel av befolkningen medan Storbritannien bara testar folk som behöver sjukhusvård.

Johns Hopkins-universitetets statistik gör inte heller skillnad på personer som dör av covid-19 och de som dör på grund av covid-19.

Många av de avlidna har andra svåra sjukdomar och det är omöjligt att säga vad som egentligen är dödsorsaken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.