Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Över en miljon doser coronavaccin kasserade i USA – färre bokar tid

Överblivna vaccindoser har blivit ett växande problem i USA. En genomgång av New York Times visar att allt fler doser slängs, då färre vill vaccinera sig.
Även om bokningstrycket också har minskat i Västra Götaland ser regionen dock inte samma problem.

Medan många länder runt om i världen fortfarande står utan stora vaccinvolymer är tillgången bättre på andra håll. Flera länder har kommit långt med att vaccinera de som vill, och i USA börjar problem kopplat till det att märkas av.

Sedan december, då covid-19-vaccinationen inleddes, har över en miljon doser vaccin kasserats i 10 av USA:s 50 delstater, enligt en undersökning av New York Times. Totalsiffran för hela landet tros vara betydligt högre än så.

Vaccin nära utgångsdatum

Problemet har vuxit de senaste månaderna, då intresset för att vaccinera sig har minskat. Doser som dragits upp i sprutor har behövt slängas när personer inte dyker upp .

Allt mer vaccin närmar sig dessutom sitt utgångsdatum. Enligt Stat News kan det röra sig om så mycket som 26,2 miljoner doser i USA som ligger oanvända, varav många riskerar att behöva slängas under sommaren då de blir för gamla.

LÄS MER: Krav på vaccinering införs i delar av USA

Överblivna doser ett problem

När fattigare länder efterfrågar leveranser, och spridningen av deltavarianten ökar bland ovaccinerade, ses det som ett problem att vaccindoser inte kommer till användning.

– Tidigare var det något av en kris eftersom att folk ville ha vaccin och inte kunde få det. Nu är det en kris eftersom vi har vaccin och folk inte vill ha det, säger Marcus Plescia på ASTHO, som representerar folkhälsomyndigheterna i USA:s delstater, till tidningen.

LÄS MER: Latinamerika förlorare när rika länder hamstrar vaccin

Länder med få vaccinerade

Vaccindoser har kasserats sedan vaccinationens början. Tidigare har det dock främst berott på att flaskorna eller vaccinet tagit skada under transporten, eller på grund av bristfällig förvaring.

Medan USA nu får vaccin över av andra skäl är möjligheterna att skicka vidare oanvända doser till behövande länder begränsade av lagstiftning och annat.

– Här står vi med massor av vaccin, och så finns andra länder i världen där folk desperat vill vaccinera sig, konstaterar Marcus Plescia.

LÄS MER: Bedrägeri vid vaccinbokning – evakuering av sjuka med tåg

”Vaccin som har bra hållbarhet”

Totalt har USA gett drygt 346 miljoner doser coronavaccin, och 69,9 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos. De stora larmen om att vaccin blir över har dock inte kommit från Sverige än, där knappt 80 procent av den vuxna befolkningen fått dos ett.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, har inte fått några indikationer på att vaccin kasseras för att folk inte dyker upp.

– Även om vi har ett lägre bokningstryck har vi vaccin som har bra hållbarhet, så att vi kan fortsätta erbjuda tider allt eftersom. Om inte allt går åt en vecka kan man fortsätta erbjuda det som dos ett veckan därpå.

LÄS MER: Så ska regionen få fler att vaccinera sig

Lediga tider i Västra Götaland går åt

I Västra Götalandsregionen förs ingen statistik över hur många doser som slängs, men Kristine Rygge menar att det inte handlar om några stora mängder.

Ser du någon risk att det kommer öka, med tanke på att det kommer sådana rapporter från andra delar av världen?

– Ja, det finns säkert en risk med det, men än så länge har vi bra koll på hållbarhetsdatum och en plan för vad vi gör om vi har vaccin med kort hållbarhet. Om vaccinatören själv inte klarar av att använda upp det ser vi till att ge det till en vaccinatör i ett område där det går åt snabbare, säger hon och fortsätter:

– Än så länge går tiderna åt, även om det går långsammare än för några veckor sedan.

LÄS MER: Tegnell ser ännu inget behov av tredje vaccindos

LÄS MER: Tio frågor om corona

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.