En förstörd sjukhussäng utanför brandhärjade Ibn al-Khatib-sjukhuset i Bagdad.
En förstörd sjukhussäng utanför brandhärjade Ibn al-Khatib-sjukhuset i Bagdad. Bild: Khalid Mohammed/AP/TT

Över 80 döda i brand på covidsjukhus

Syrgastuber exploderade på ett sjukhus i Bagdad som utrustats för att ta hand om svårt sjuka covidpatienter. Lågorna spred sig snabbt. Över 80 människor har omkommit, enligt det irakiska inrikesdepartementet.

ANNONS
|

Branden på sjukhuset Ibn al-Khatib startade när syrgastuber exploderade under natten till söndagen, enligt en källa till nyhetsbyrån AFP förvarades de inte på korrekt sätt. Elden spred sig snabbt mellan våningsplanen på sjukhuset, där bland annat 30 personer intensivvårdades för covid-19.

Medan räddningstjänsten försökte släcka lågorna flydde patienter och anhöriga för sina liv. En anhörig beskriver hur panikslagna människor hoppade ut genom fönster.

– Först var det en explosion och sedan spred sig elden som om det vore bensin, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

"Alla hoppade"

Mannen tog med sig sin sjuke bror ut på gatan och gick sedan tillbaka för att hjälpa andra att ta sig ut från den översta våningen, dit branden ännu inte hade spridit sig.

ANNONS

– Folk hoppade... läkare ramlade på bilar. Alla hoppade. Och jag fortsatte att ta mig upp dit, hämtade människor och gick ner igen.

Minst 82 människor har omkommit i branden och 110 har skadats, enligt det irakiska inrikesdepartementets talesperson.

– Vi måste omedelbart se över säkerhetsåtgärderna vid alla sjukhus för att förhindra att sådana här smärtsamma händelser inträffar i framtiden, sade Khalid al-Muhanna när han läste upp dödstalen i statlig tv.

Enligt chefen för det irakiska civilförsvaret hade sjukhuset inget brandskyddssystem och taken var så dåliga att lågorna snabbt kunde sprida sig till brandfarliga material.

Ska utredas

Enligt Al Jazeera har generaldirektören för Bagdads hälsoavdelning i området där sjukhuset ligger avskedats av premiärministern Mustafa al-Kadhimi, detta enligt ett pressmeddelande som släpptes under dagen.

Iraks sjukvårdssystem var redan svårt sargat av årtionden av sanktioner, krig och misskötsel. Sedan kom coronapandemin och innebar ännu tuffare utmaningar.

Branden har väckt folkets ilska och i sociala medier framförs krav på att landets hälsominister ska avgå. Bagdads guvernör Mohammed Jaber uppmanar hälsodepartmentet att tillsätta en utredningskommission så att "de som inte gjorde sina jobb kan ställas inför rättvisan".

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har försökt att lugna kritikerna genom att lova att brandorsaken ska utredas grundligt. Han har också utfärdat en tre dagar lång nationell sorgeperiod.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS