Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillaberi-regionen, Niger. Bild: TT
Tillaberi-regionen, Niger. Bild: TT

Över 70 soldater dödade i attack i Niger

71 soldater har dödats i en storskalig attack mot en militär postering i västra Niger.
Attacken är den dödligaste som utförts mot landets försvarsstyrkor på mycket länge.

Flera hundra väpnade personer gick till attack mot militärlägret på måndagskvällen och striderna pågick i omkring tre timmar. Lägret ligger i staden Inates i regionen Tillaberi, inte långt från gränsen till Mali i västra Niger.

– Striderna utkämpades med ovanligt våld, då fienden använde en kombination av artillerield och kamikaze-fordon, säger arméns talesperson Boubacar Hassan i statlig tv.

71 soldater dödades, 12 skadades och ytterligare ett antal saknas fortfarande, enligt militärens uppgifter. Källor uppger för Reuters att det är så många som 30 som saknas.

Stora explosioner

En källa säger till nyhetsbyrån AFP att angriparnas beskjutning träffade känsligt materiel.

– Explosioner som skedde i ammunition och bränsle orsakade den stora dödssiffran, säger personen.

Ett "betydande antal" angripare dödades också, enligt militärens talesperson. Många uppges dock ha flytt och korsat gränsen.

Militära förstärkningar skickades till platsen och på onsdagen uppgavs situationen vara under kontroll, enligt det nigeriska försvarsdepartementet.

Nigers president Issoufou Mahamadou har avbrutit ett konferensbesök i Egypten och rest tillbaka till hemlandet med anledning av attacken.

I måndags dödades tre nigeriska soldater och 14 angripare i en attack mot en annan postering i västra Niger.

Tidigare IS-attacker

Det framgår inte vilka som bär ansvaret för måndagens attack.

Terrorgruppen IS västafrikanska förgrening utförde två attacker i ungefär samma område i maj och juli, där totalt runt 50 soldater dödades.

Nigers armé strider främst mot jihadistgruppen Boko Haram i sydöst och i väst främst mot grupper som är anknutna till IS.

Den så kallade G5-gruppen – Niger, Burkina Faso, Mali, Mauretanien och Tchad – strider tillsammans mot jihadistiska grupperingar som verkar över landsgränserna i Sahelregionen söder om Sahara.