Cyklonen Freddy och de kraftiga regn, översvämningar och jordskred den fört med sig har orsakat stor förödelse. Bild från Phalombe i södra Malawi i lördags.
Cyklonen Freddy och de kraftiga regn, översvämningar och jordskred den fört med sig har orsakat stor förödelse. Bild från Phalombe i södra Malawi i lördags. Bild: Thoko Chikondi/AP/TT

Över 500 döda efter cyklonen Freddy

Fler än 520 personer har omkommit på grund av cyklonen Freddys framfart i sydöstra Afrika, rapporterar myndigheter i Malawi, Moçambique och Madagaskar.
Enligt FN:s meteorologiska organisation (WMO) är det troligt att cyklonen är den längsta, i tid räknat, som uppmätts hittills, rapporterar Al Jazeera.

ANNONS
|

I det hårdast drabbade landet Malawi har tiotusentals människor blivit hemlösa. Uppskattningsvis 345 000 personer har påverkats av kraftigt regn, översvämningar och jordskred.

– Många områden är oåtkomliga, vilket begränsar rörligheten för utvärdering och humanitära grupper och livräddande förnödenheter, säger Paul Turnbull, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP i Malawi, enligt kanalen.

– Förstörelsens verkliga utsträckning kommer bara att avslöjas när utvärderingen har kunnat slutföras.

Ovädret bildades norr om Australien i början av februari och fick namnet Freddy den 6 februari. Det har därefter färdats mer än 600 mil över Indiska oceanen mot Afrika, där Freddy slog till mot Madagaskar den 21 februari.

ANNONS

WMO har sammankallat en expertgrupp som ska avgöra om cyklonen är den som varat över längst tid som någonsin uppmätts hittills. Enligt organisationen är det troligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS