En äldre man behandlas för misstänkt kolera på ett sjukhus i staden Sanaa i Jemen. Epidemin är nu uppe i omkring 300 000 misstänkta fall i landet. Arkivbild.
En äldre man behandlas för misstänkt kolera på ett sjukhus i staden Sanaa i Jemen. Epidemin är nu uppe i omkring 300 000 misstänkta fall i landet. Arkivbild.

Över 300 000 misstänkta kolerafall i Jemen

Koleraepidemin i Jemen sprider sig som en löpeld och över 1 700 människor har dött i diarrésjukdomen. Bristen på vård och medicinsk utrustning förvärrar situationen samtidigt som livsmedelsbiståndet till landet riskerar att bli lidande.

ANNONS
|

Kolerautbrottet är nu uppe i omkring 300000 misstänkta fall, enligt Röda Korset. Epidemin slår hårt mot landet som redan är drabbat av svår torka och inbördeskrig.

- Just nu är prioriteten att få bukt med kolera. Den senaste tiden ökar antalet misstänkta smittade fall med 7000 om dagen och dödligheten är oerhört hög på de här fallen. Får man inte bukt med det här kan det skena iväg ordentligt, säger Melker Måbeck, internationell chef vid svenska Röda Korset.

ANNONS

Lätt att behandla

Kolera är en väldigt smittsam sjukdom, men går ganska enkelt att behandla. Situationen försvåras av att bara omkring 45 procent av sjukvårdsinrättningarna i landet fungerar och att människor har svårt att ta sig till dem.

- En av de mest frustrerande sakerna med det här utbrottet är att det är lätt att behandla med vätska och grundläggande vård. Skulle man få kolera i ett fungerande hälsovårdssystem är mortaliteten under en procent. Under de här förhållandena räknar man med en mortalitet runt 50 procent, säger Melker Mårbeck som var i Jemen för en dryg månad sedan.

Styr om resurser

För att få kontroll på kolerautbrottet har en del hjälporganisationer styrt om sina resurser från att bekämpa undernäring till sjuk- och hälsovård, uppger FN:s humanitära koordinator Jamie McGoldrick, enligt nyhetsbyrån AFP.

- Och om inte vi får de resurserna ersatta, kommer de resurser som används för livsmedelsförsörjning att bli lidande, säger McGoldrick.

ANNONS

Totalt är omkring 18 miljoner människor i landet i behov av akut hjälp och många vet inte var de ska få sitt nästa mål mat ifrån.

TT

Fakta: Jemen

Jemen ligger i det sydvästra hörnet av Arabiska halvön. Landet är något större än Sverige till ytan och har 27,5 miljoner invånare.

Cirka 95 procent av befolkningen är araber. Ungefär 45 procent är shiamuslimer, 55 procent är sunniter. Jemen har länge varit det fattigaste landet i arabvärlden.

ANNONS