Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förödelse i byn Schuld i västra Tyskland sedan stormen Bernd dragit förbi. I bild: Människor röjer upp i bråten. Bild: Nils Petter Nilsson
Förödelse i byn Schuld i västra Tyskland sedan stormen Bernd dragit förbi. I bild: Människor röjer upp i bråten. Bild: Nils Petter Nilsson

Över 200 bekräftat döda efter översvämningarna i Europa

Städer har lagts under vatten och tusentals människor har fått fly från totalförstörda hem. Över 200 personer har nu bekräftats döda och hundratals saknas fortfarande i de översvämningar som uppkommit till följd av ovädret Bernd. Klimataktivisten Greta Thunberg kommenterar nu krisen – och kritiserar makthavare som reagerar först nu.

Ovädret som härjade i centrala Europa under förra veckan har under de senaste dagarna rört sig österut. Men trots att regnet nu börjat avta är vattennivåerna i delar av Tyskland och Österrike fortsatt höga, och risken för ras kvarstår.

Under kommande dagar väntas bättre väderförhållanden över de drabbade områdena, men i takt med att sökandet efter saknade personer fortgår tros dödssiffran att stiga ytterligare under den närmsta tiden. Hittills har 201 dödsfall bekräftats i samband med ovädret, varav 170 har skett i Tyskland och 31 i Belgien.

LÄS MER: Ovädret Bernd

Under måndagen har ett stort antal räddningsarbetare varit i de drabbade städerna för att utvärdera skador, städa undan bråte och leta efter dussintals människor som fortfarande saknas. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare för att bärga lik.

Många frivilliga har även engagerat sig för att hjälpa de som drabbats av översvämningarna.

– Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann till Bayerische Rundfunk.

Angela Merkel på besök i drabbade områden

På söndagen besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel staden Schuld, som är ett av de värst drabbade städerna i landet, för att med egna ögon bevittna översvämningarnas konsekvenser.

Staden med 660 invånare ligger i Ahrweiler-distriktet där 117 personer dött och 670 skadats i översvämningskaoset.

– Det är chockerande. Det är nästan som att det tyska språket inte har ord för den här typen av förödelse, säger Angela Merkel på en pressträff.

LÄS MER: Översvämningarna i Europa – detta har hänt

Ovädret beräknas ha orsakat skador för flera miljarder euro – bara i Tyskland.

Under söndagen Tysklands finansminister Olaf Scholz meddelat att regeringen planerar att avsätta 354 miljoner euro, motsvarande 3,6 miljarder kronor, för akut stöd efter ovädret och flera miljarder euro för återuppbyggnad av de drabbade städerna.

Angela Merkel utlovar att stödpengar ska betalas ut snabbt till de drabbade områdena.

Kan komma att påverka valet

Händelserna har knuffat upp klimatfrågan på agendan i Tyskland inför det kommande parlamentsvalet i landet den 26 september i år, och Angela Merkel betonar situationens koppling till den globala uppvärmningen.

– Vi måste öka takten. Vi måste göra mer i kampen mot klimatförändringarna. Vi kommer att stå upp mot naturens krafter, kortsiktigt, men även på längre sikt, säger hon under pressträffen.

Hon uppmanar samtidigt omvärlden att snabba upp arbetet med att möta klimatkrisen.

– Det behövs en policy som tar mer hänsyn till naturen och klimatet än vi har gjort de senaste åren, säger hon.

LÄS MER: Bilderna från ovan som visar kaoset

Men även regeringens hantering inför och under katastrofen har kommit att bli en politisk fråga i landet, och flera oppositionspolitiker har riktat kritik mot de ansvariga ministrarna och myndigheterna, rapporterar Bild.

Vice gruppchef för det tyska liberala partiet FDP, Michael Theruer, säger bland annat att meteorologernas varningar inte kommunicerades i tid och i tillräcklig utsträckning till de berörda invånarna av myndigheter och public service.

Även vänsterpartiet Die Linkes ledare Susanne Hennig-Wellsow kritiserar regeringens hanterande av oväderskatastrofen och uppmanar inrikesministern Horst Seehofer att avgå. Hon menar att regeringen antingen inte tog varningen på allvar eller inte vidarebefordrats till ansvariga myndigheter med nödvändig betoning.

– Båda skulle vara oförlåtliga och ett allvarligt politiskt misstag. Och med tanke på katastrofens omfattning väger den så tungt att en ansvarsfull ministrars avgång är mer än lämpligt, säger hon enligt tidningen.

Ovädret har dragit sig österut

Under natten till söndagen började ovädret att dra sig österut och har fortsatt samma kurs under dagen. Därmed påverkades även distriktet Berchtesgadener Land i södra Bayern i Tyskland, där undantagstillstånd utfärdades efter att kraftiga skyfall orsakat översvämningar i område, och Österrike där kraftiga regn och vindar orsakat omfattande skador på flera platser i landet.

Efter att ovädret rört sig från de mest drabbade områdena Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen i den västra delen av Tyskland, men även Belgien och Nederländerna, har vattennivåerna börjat sjunka undan, och arbetet med att rensa bort bråte och lera har därmed påbörjats.

LÄS MER: Ovädret drar vidare genom Europa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.