Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Över 20 döda i Paradise när rasande skogsbrand ödelade staden

Bränderna i Kalifornien har hittills krävt 26 liv. Den största lär ta tre veckor att få under kontroll. Räddningsarbetare och vårdpersonal arbetar under helvetiska förhållanden.

I den hårdast eldhärjade staden Paradise i norra Kalifornien är dödstalet uppe i 23. Tiotals personer saknas.

Branden som fått namnet "Camp Fire" drog in mycket snabbt över Paradise. Folk fick fly till fots i panik. Staden är i stort sett helt nedbrunnen. Nasas rymdbilder visar enorma rökmoln och eldhärdar.

– Det här var värsta tänkbara scenario, något vi länge fruktat, sade Kory Honea, sheriff i Butte County, på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bara två bränder i delstaten har krävt fler liv – skogsbranden i Griffith park 1933 och eldstormen "Tunnel fire" i Oakland 1991, skriver nyhetsbyrån AFP.

Över 300 000 människor har beordrats att lämna sina hem på grund av bränderna i norra och södra Kalifornien.

Samlar in döda

Starka vindar underhåller elden. Ännu på söndagen var uppskattningsvis tre fjärdedelar utom kontroll. Att få full kontroll kommer att ta cirka tre veckor, enligt Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire.

Räddningsarbetare har ägnat helgen åt att samla in de döda – mer hela kroppar i liksäckar, förkolnade kroppsdelar i hinkar.

På Holly Hills Mobile Estate har de mobila hemmen förvandlats till pyrande skrothögar. Gul polistejp med markeringar som "Doe C" och "Doe D" visar var kroppar nyss har legat, rapporterar AFP.

Sista samtalet

Sjukhuspersonal i Paradise har fått ligga i för att rädda patienter och sig själva. När sjuksköterskan Nichole Jolly under evakueringen av Adventist Health Feather River Hospital stod träden på parkeringsplatsen i lågor.

– Mina skor höll på att smälta. Jag bad till Gud, snälla låt mig inte dö så här, säger hon till NBC News.

Medan "Camp Fire"-röken fyllde bilen ringde trebarnsmamman det hon trodde skulle hennes sista samtal till maken.

– Jag sade att jag tror att jag kommer att dö här. Säg till barnen att jag älskar dem, jag klarar inte att ta mig hem.

Bönder återvänder

"Camp Fire" har förstört 6 700 hem och andra byggnader i Paradise. Man kan säga att staden är bortbränd från kartan. Än så länge har 45 000 hektar brunnit.

Längre söderut i Kalifornien rasar fler bränder. Under natten mot söndagen fördubblades "Woolsey"-branden i styrka.

I den exklusiva strandorten Malibu med 13 000 invånare, beordrades alla att lämna sina hem på fredagen. Två personer hittades döda i ett fordon på en privat uppfart.

Myndigheterna har uppmanat över en kvarts miljon människor i delstaten att inte ignorera varningarna utan omedelbart lämna sin hem.

Men polisen rapporterar att en del lantbrukare trotsar elden och återvänder till sina gårdar för att se till boskapen.

Bilen packad

Två kilometer från evakueringsgränsen bor svenska Angelica Apodaca och hennes familj, i Thousand Oaks, nordväst om Los Angeles. Fönstren är stängda, men lukten av brandröken sipprar in. Skolan är stängd, affärerna också.

– Barnen håller på att bli galna av att sitta inne. Även om många grannar redan åkt härifrån skulle det inte vara lätt att evakuera alla, säger hon till TT.

Mobilerna håller de ständigt fulladdade och inom räckhåll, när som helst kan det komma sms från räddningstjänsten med information. Bilen står packad på gården ifall de behöver ge sig av snabbt. Värdepapper, foton, tavlor, extrakläder, hundkoppel.

– Jag har många vänner som redan tvingats lämna sina hem. Så jag vet vad som behövs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.