Protester mot USA:s migrationspolitik i San Francisco.
Protester mot USA:s migrationspolitik i San Francisco.

Över 2 000 barn har satts i förvar

Omvärlden förfasas över uppgifterna om familjer som splittras vid USA:s södra gräns och inspelningarna med gråtande barn som skiljts från sina föräldrar. Här är en bakgrund till händelserna som väckt så upprörda känslor.

ANNONS
|

Varför sker detta?

Situationen är ett resultat av att USA:s justitieminister Jeff Sessions i april stramade åt USA:s migrationspolitik genom att sätta stopp för en tidigare praxis, som sade att personer som gripits efter att olagligt tagit sig över gränsen ska släppas fria i väntan på domstolsbeslut.

I början av maj meddelade sedan Sessions att "nolltolerans" råder mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i olika förvar.

ANNONS

Vad händer med familjerna?

Migranter som grips nära gränsen sätts i fängsligt förvar i väntan på rättslig prövning. Det är vanligt att de som åtalas för att ha försökt ta sig in i landet erkänner och döms till fängelse i några dagar, varpå de deporteras. Barnen till migranterna hamnar i statliga anläggningar.

Hur många barn har drabbats?

USA:s gränspolis uppgav i går (tisdag) att över 2300 barn har skiljts från sina föräldrar mellan 5 maj och 9 juni efter beslutet om nolltolerans. Enligt migrationsadvokater och juridiska experter finns ingen tydlig plan för hur de ska kunna återförenas.

Ljudinspelningar som spridits från gränspolisens förvar med förtvivlade småbarn som gråter efter sina föräldrar har väckt starka känslor världen över.

Hur har reaktionerna varit?

Både toppolitiker och kristna ledare har protesterat mot metoden. Republikaner som talmannen Paul Ryan och senatorerna som Ted Cruz, Ron Johnson och John Kennedy har ställt sig kritiska till policyn. Senator John McCain skriver på Twitter att den är "en skymf mot det amerikanska folkets anständighet". Till och med USA:s första dam Melania Trump har gjort ett ovanligt utspel genom att säga att hon "hatar att se att barn skiljs från sina familjer".

Texasbon Laura Bush, gift med tidigare presidenten GeorgeW Bush, har uttalat att nolltoleranspolitiken är "grym" och "omoralisk".

ANNONS

Reaktioner har även kommit från FN och USA:s grannländer.

Hur bemöts kritiken?

President Donald Trump skyller situationen på Demokraterna, dels genom att hans företrädare Barack Obama varit svag i frågan. Han anser också att motståndarpartiet obstruerar och gör det omöjligt att stifta lagar i migrationsfrågan.

Enligt justitieminister Jeff Sessions handlar det bara om att följa lagen: "Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns", har Sessions sagt.

Ett annat uttalande från Sessions har också skapat rabalder. För att försvara politiken hänvisade han till bibeln:

- Jag skulle vilja citera aposteln Paulus och hans tydliga och visa bud i Romarbrevet 13, att lyda regeringens lagar eftersom Gud har förordnat dem att skapa ordning, sade han förra veckan.

TT-Reuters

ANNONS