Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Människor med munskydd köar för att köpa på sig förnödenheter inför vad som kan bli flera veckors isolering, i orten Casalpusterlengo. Bild: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT
Människor med munskydd köar för att köpa på sig förnödenheter inför vad som kan bli flera veckors isolering, i orten Casalpusterlengo. Bild: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT

Över 150 bekräftat coronasmittade i Italien

Wuhanviruset har spridits med en helt ny fart i Europa – då omkring 150 smittade har bekräftats i norra Italien bara under helgen.
Tre av dem har avlidit och tiotusentals människor hamnar i karantän när en rad norditalienska orter isoleras helt och hållet.

Fram till i fredags hade Italien upptäckt tre personer som insjuknat efter att ha smittats av viruset. Nu räknar landets myndigheter till 152 fall, inklusive de tre som avlidit.

90 smittade finns i regionen Lombardiet, 25 i Veneto och ytterligare några i grannregionerna Piemonte och Emilia-Romagna. De tre som har avlidit var samtliga äldre personer som sedan tidigare led av svåra sjukdomar.

Det har införts ett förbud att resa till eller från de elva värst drabbade orterna. Där ligger gator helt öde i vad som kan liknas vid spökstäder: folksamlingar i det offentliga har förbjudits och skolor, museer och biografer håller stängt.

Allt som allt är det över 50 000 människor som kommer att isoleras. Enligt Italiens premiärminister Giuseppe Conte kan det bli en flera veckor lång karantän.

"En spökstad"

En stor del av de drabbade personerna har smittats i eller omkring orten Codogno, som ligger sydost om Milano och strax norr om Piacenza.

– Det är en spökstad. Det är hemskt, säger Paola, en ung kvinna som promenerar längs en övergiven gata i Codogno, till AFP.

I orten Casalpusterlengo köade invånare med munskydd utanför en matbutik tidigt på söndagsmorgonen. De släpptes in i grupper för att köpa förnödenheter.

Vägarna till Codogno och Casalpusterlengo har ännu inte spärrats av, men polisbilar patrullerar längs dem. Invånarna behöver särskilda tillstånd för att lämna givna områden.

– Vi förbereder för att sätta upp vägspärrar för den avgränsade zonen, säger en polistalesperson till AFP.

Regeringen har varnat för att personer som bryter mot karantänsreglerna kan få böter eller till och med kortare fängelsestraff. Den meddelar också att armén är redo att kliva in för att upprätthålla isoleringen, om så krävs.

Oklart hur det började

Världshälsoorganisationen oroas av den snabba ökningen av antal smittade och kommer att skicka ett särskilt arbetslag till Italien för att följa utvecklingen.

Guvernören i Veneto, Luca Zaia, säger att han har varit med och hanterat många olika sorters naturkatastrofer under sina år på posten.

– Men det här är det absolut värsta problemet som Veneto har ställts inför, säger han.

Den stora frågan som de italienska myndigheterna söker svar på är hur utbrottet startade. Tidiga misstankar riktades mot en affärsman som varit på resa i Kina och sedan mot en grupp kinesiska turister som varit i det drabbade området, men samtliga har testat negativt.

– Vi är nu ännu mer oroade eftersom om vi inte kan hitta den första patienten så innebär det att viruset är mer allmänt förekommande än vi trott, säger Luca Zaia.

Karnevalen stoppas

Den pågående karnevalen i Venedig stoppas och de två sista dagarna ställs in helt och hållet. Flera sportevenemang ställs in och modejätten Giorgio Armani har beslutat att hålla sin visning på modeveckan i Milano bakom stängda dörrar, utan åskådare på plats.

Italien stoppade tidigt alla flygresor till och från Kina.

Hos grannländerna finns en oro: Österrike överväger att införa gränskontroller och på söndagskvällen kom beskedet via österrikiska medier att man stoppar alla tågförbindelser med Italien. Tidigare under kvällen hade ett tåg från Italien stoppats då två misstänkt smittade personer finns ombord. Frankrikes hälsominister Olivier Véran säger att man följer utvecklingen på andra sidan gränsen noggrant.

EU ser ingen anledning till panik, säger ekonomikommissionär Paolo Gentiloni, som tidigare var premiärminister i Italien.

– EU har fullt förtroende för de italienska myndigheterna och besluten de tar, säger han inför ett pressuppbåd vid det pågående G20-mötet.

Sveriges utrikesdepartement har inte utfärdat några nya rekommendationer för resor till Italien. Resebolaget Ving och flygbolaget SAS säger till TT att de inte har fått någon information som påverkar deras resenärer.

De värst drabbade orterna ligger sydost om storstaden Milano. Bild: Luca Bruno/AP/TT
De värst drabbade orterna ligger sydost om storstaden Milano. Bild: Luca Bruno/AP/TT
Orten Codogno, som ser ut att vara den värst drabbade så här långt, liknas vid en spökstad. Bild: Luca Bruno/AP/TT
Orten Codogno, som ser ut att vara den värst drabbade så här långt, liknas vid en spökstad. Bild: Luca Bruno/AP/TT
In- och utresor förbjuds, liksom allmänna samlingar. Här passerar en invånare i Casalpusterlengo ortens stora torg på söndagen. Bild: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT
In- och utresor förbjuds, liksom allmänna samlingar. Här passerar en invånare i Casalpusterlengo ortens stora torg på söndagen. Bild: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT

Fall där personer testats positivt för det nya coronaviruset finns i nio europeiska länder så här långt.

Italien: 152 smittade, tre dödsfall

Tyskland: 16 smittade

Storbritannien: 13 smittade

Frankrike: 12 smittade, ett dödsfall

Ryssland: 5 smittade

Spanien: 2 smittade

Sverige: 1 smittad

Finland: 1 smittad

Belgien: 1 smittad

Källa: AFP