Över 100 personer befaras döda utanför Libyen

115 personer befaras ha dött när ett fartyg förlist utanför Libyens kust, uppger nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Ytterligare 134 personer ska ha räddats ur vattnet av lokala fiskare. Sedan ska den libyska kustbevakningen ha fört dem tillbaka till Libyen.

UNCHR och andra FN-organ har vid upprepade tillfällen protesterat mot att överlevande förs till Libyen, en konfliktzon där flyktingar och migranter ofta fängslas under omänskliga förhållanden.

– Vi kan inte bekräfta att det rör sig om flyktingar, men vi kan konstatera att det handlar om människor som har satt sig på en båt för att komma undan Libyen, säger Caroline Bach, talesperson för UNCHR i Norra Europa.

UNCHR Libya skriver på Twitter att de överlevande får vård och humanitär hjälp i Libyen av FN:s partnerorganisation IMC, International Medical Corps.

ANNONS

Kan vara dödligaste i år

Om dödssiffrorna bekräftas kommer det att vara det dödligaste skeppsbrottet i Medelhavet under 2019. "Den värsta tragedin på Medelhavet i år har just inträffat", skriver UNHCR-chefen Filippo Grandi på Twitter.

Caroline Bach menar att olyckan är ett bevis på att EU-länderna inte har jobbat tillräckligt snabbt för att skapa säkra flyktvägar till Europa.

– Antalet flyktingar och migranter som kommer via Libyen har minskat drastiskt, så man kan inte längre skylla på att det kommer för många. EU:s medlemsländer måste komma överens om ett gemensamt system för att rädda liv till havs och säkerställa tillgången till lagliga väger in i Europa. Människor ska inte behöva riskera sina liv för att ta sig hit, säger Caroline Bach, och tillägger:

– Det är förfärligt att sådant här tillåts hända utanför Europas kust idag. Den här olyckan hade inte behövt ske.

Avgick från al-Khums

Fartyget ska ha avgått från al-Khums i Libyen. Enligt TT varierar vittnesuppgifterna om hur många som färdades på båten mellan 200 och 300.

Det är också oklart om det har rört sig om en eller två båtar, men en talesperson för kustbevakningen har uppgett att det var en träbåt som havererade strax efter avfärd.

ANNONS