Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter i Alger på fredagseftermiddagen.

Över 100 gripna vid protester i Alger

Hundratusentals människor samlades för nya protester i Algeriet, trots beskedet att den mångårige presidenten Abdelaziz Bouteflika avgår. Polisen använde vattenkanoner, sammandrabbningar uppstod och över 100 personer greps.

Missnöjet har inte avtagit efter Bouteflikas avgångsbesked. När demonstranter samlades för åttonde fredagen i rad möttes de dock av kravallutrustad polis. I Alger användes vattenkanoner och tårgas i försök att skingra folkmassan utanför det stora postkontoret, ett av huvudstadens större landmärken.

Fram mot kvällen gjorde flera hundra unga demonstranter motstånd mot polisens försök att skingra folkmassan och sammandrabbningar uppstod.

"Infiltratörer", "bråkmakare"

Polisen säger i ett uttalande att 108 personer har gripits och beskriver personerna som "infiltratörer" som skadat 27 poliser. En bil stacks i brand och det kastades flaskor och stenar.

Demonstrationen genomfördes på ett fredligt manér under dagen och vid ett tillfälle när polisen hamnat mitt i folkmassan skanderades "fredligt, fredligt", varpå människorna skingrades för att skapa en korridor för polisen att passera genom, rapporterar AFP:s utsände.

Protestledare bannar såväl "bråkmakare" som kommit till demonstrationen som polisen, som man säger krympte utrymmet där demonstrationen tilläts pågå.

Mot den mångåriga eliten

Demonstranterna markerar mot den nye interimsledaren Abdelkader Bensalah, mot den bredare maktelit som stått bakom Abdelaziz Bouteflika och kräver att korrupta makthavare ställs inför rätta.

Den mäktiga militären som förde den i dag 82-årige Bouteflika till makten för 20 år sedan distanserade sig från honom när protesterna eskalerade. Bouteflika själv har knappt synts till offentligt sedan ett slaganfall 2013 och det har satts frågetecken för hur inblandad han har varit i de senaste årens beslutsfattande.