Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Över 1 000 personer gripna efter protester i Ryssland

På onsdagen gick hundratals personer ut på gatorna i Ryssland för att protestera mot Vladimir Putins nya mobiliseringsbeslut. Över 1 000 demonstranter uppges ha gripits till följd av ett 40-tal protester runtom i landet.

Tidigt på onsdagsmorgonen tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin en partiell mobilisering i Ryssland, vilket innebär att de som är i reserv kan komma att värvas och skickas till kriget i Ukraina.

”Tusentals ryska män – våra fäder, bröder och makar – kommer att kastas i krigets köttkvarn. Nu har kriget nått varje hem och familj”, skrev den oppositionella gruppen Vesna i ett uttalande under onsdagen, enligt Reuters.

Det är medborgare som redan är värnpliktiga och militärveteraner med relevanta erfarenheter som kommer att kallas till tjänst och på onsdagen uppgav Rysslands försvarsminister att det rörde sig om 300 000 personer.

– Vi kommer att använda alla medel som står till vårt förfogande för att försvara vårt land och vårt folk, sade Putin i ett uttalande under onsdagen.

Över 1 000 personer gripna

Beslutet väckte panik bland ryssarna på sociala medier och senare under dagen och kvällen inkom det rapporter om att hundratals personer begett sig ut på gatorna för att protestera mot beslutet.

– Det kommer inte att hjälpa, men det är min medborgerliga plikt att uttrycka min ståndpunkt. Nej till krig, sa en anonym Moskvabo som nyhetsbyrån AP News intervjuat.

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info ska över 1 000 personer ha gripits till följd av protester i nästan 40 olika städer runtom i landet.

Riskerar 15 års fängelse

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info ska över 1 000 personer ha gripits till följd av protester i nästan 40 olika städer runtom i landet.

Moskvas åklagarmyndighet har tidigare gått ut med en varning om att medborgarna riskerar upp till 15 års fängelse om de är med och deltar i eller planerar otillåtna demonstrationer.

I Ryssland är det olagligt att protestera mot anfallskriget och personerna kan bland annat åtalas för att ha spridit ”falska nyheter” om Rysslands ”särskilda operation i Ukraina”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.