Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal (till vänster) träffar EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel. Från EU får Ukraina och andra forna sovjetrepubliker nu ytterligare stöd för covid-19-vaccineringen. Arkivfoto.
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal (till vänster) träffar EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel. Från EU får Ukraina och andra forna sovjetrepubliker nu ytterligare stöd för covid-19-vaccineringen. Arkivfoto. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Östländer får vaccinstöd från EU

De sex forna sovjetrepublikerna i EU:s östra partnerskap stöttas med motsvarande drygt 400 miljoner kronor för att ordna vaccineringen mot covid-19.

Pengarna kommer från EU i en gemensam satsning med Världshälsoorganisationen (WHO) för att hjälpa i Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina.

"Genom att agera tillsammans nu kan vi också arbeta snabbt för regionens socio-ekonomiska återhämtning. Dagens satsning kommer i tillägg till den miljard euro i EU-stöd som redan mobiliserats för att hantera pandemin och stödja återhämtningen i regionen", säger EU:s utvidgnings- och grannskapskommissionär Olivér Várhelyi i ett pressmeddelande.

EU har redan bidragit med mer än 1 500 respiratorer, tiotusentals tester och mängder av skyddsutrustning till länderna. Inom ramen för en vaccindelningssystem hoppas man också få medlemsländerna att bidra med doser till länderna i området.

Wiktor Nummelin/TT