Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norbert Hofer har valts till ny partiledare för det österrikiska partiet FPÖ. Extremhögerpartiet hoppas att åter få samregera Österrike. Bild: Ronald Zak/AP/TT
Norbert Hofer har valts till ny partiledare för det österrikiska partiet FPÖ. Extremhögerpartiet hoppas att åter få samregera Österrike. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Österrikiska ytterhögerns nya vänliga ansikte

Det österrikiska ytterlighetspartiet FPÖ har formellt valt Norbert Hofer till ny partiordförande.
Extremhögern får därmed en ledare som karakteriseras som en varg i fårakläder.

Hofer säger efter omröstningen att han hoppas att extremhögerpartiet åter ska kunna samregera med konservativa Österrikiska folkpartiet, lett av förre förbundskanslern Sebastian Kurz. Den forna regeringen mellan de två krossades av skandalen som fortfarande skakar landet.

Lördagens val innebär att extremhögerns Freiheitliche Partei Österreichs – Österrikes frihetliga parti – får en ledare som har en vänligare framtoning än flera av föregångarna. Partiet grundades av tidigare nazister 1955 och har sett ledare som Heinz-Christian Strache och Jörg Haider.

Regeringskris

Strache fick gå i våras efter avslöjande om att ha konspirerat med en kvinna han då trodde var släkting till en rysk oligark om att ta kontroll över en av Österrikes största tidningar. I utbyte skulle kvinnan få tillgång till upphandlingar.

Skandalen orsakade österrikisk regeringskris.

Partiet fick sin starka invandrarfientliga inriktning under Haiders ledarskap 1986.

Iskall ideolog

Men Hofer är en ulv i fårakläder enligt Christian Rainer, som är chefredaktör för tidskriften Profile. Den 48-årige Hofer ses också som en iskall ideolog, med nära band till Ungerns premiärminister Viktor Orbán samt har starka åsikter om islam.

Själv framhåller han gärna en lantlig profil, visar ofta upp sig i hemtrakten Pinkafeld nära ungerska gränsen där han ses cykla, handla och äta på sin favoritkebabrestaurang.

Tidigare har han försökt bli Österrikes president, men förlorade valet 2016 trots hans valslogan "lojal med hemlandet".

ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt konservativt. Leds av Sebastian Kurz. Fick 31,5 procent i parlamentsvalet 2017.

SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds av Pamela Rendi-Wagner. Fick 26,9 procent i valet 2017.

FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti). Grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds av Norbert Hofer, som tog över när Heinz-Christian Strache avgick efter avslöjandet av Ibizavideon. Kom på en tredjeplats i 2017 års val, med 26 procent av rösterna.

Källa: Nyhetsbyrån APA, NE