Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanslern Alexander Schallenberg: ”Två tredjedelar av alla människor i landet bör inte lida för att andra har varit tveksamma.” Bild: AP Photo/Lisa Leutner.
Kanslern Alexander Schallenberg: ”Två tredjedelar av alla människor i landet bör inte lida för att andra har varit tveksamma.” Bild: AP Photo/Lisa Leutner.

Österrike kan införa en lockdown för ovaccinerade

Från och med måndag kan det bli aktuellt med en nedstängning för ovaccinerade människor i Österrike. Det innebär att de enbart får lämna hemmet för att gå till jobbet, handla mat eller träna.

På torsdagen registrerade Österrike cirka 12 000 nya fall av covid-19, vilket är den högsta siffran landet hittills har haft, enligt BBC News.

Runt 65 procent av befolkningen är fullvaccinerade och i förra veckan meddelade myndigheterna att de som inte vaccinerat sig skulle portas från restauranger, hotell, frisörsalonger och publika event.

Man har också sett olika strategier runt om i landet, där bland annat en bordell i Wien erbjöd sexköpare covid-vaccin. Efter sprutan skulle personerna få en 30 minuters session med valfri tjej, rapporterade bland annat Reuters.

Kan gälla från och med måndag

Men nu väntas ytterligare åtgärder de kommande dagarna. Provinsen Oberösterreich vill införa en nedstängning för alla ovaccinerade, och det är något som kan gå i lås redan på måndag om man får klartecken från regeringen.

– Två tredjedelar av alla människor i landet bör inte lida för att andra har varit tveksamma, sade kanslern Alexander Schallenberg.

Han förklarade också att människor som är ovaccinerade inte kommer att kunna lämna hemmet, om en nedstängning införs. Det innebär att man enbart får gå till jobbet, handla mat eller träna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.