Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med måndag inför Österrike krav på andningsskydd för alla över 14 år som går i affärer, besöker apotek eller sjukhus. Arkivbild.
Från och med måndag inför Österrike krav på andningsskydd för alla över 14 år som går i affärer, besöker apotek eller sjukhus. Arkivbild. Bild: Ronald Zak/TT/AP

Österrike inför krav på andningsskydd

Från och med i dag är det andningsskydd och inte munskydd som gäller i Österrike för alla över 14 år som reser i kollektivtrafiken, går i affärer, besöker apotek eller sjukhus.

Det innebär att Österrike är bland de första länderna i Europa som inför krav på ett filtrerande andningsskydd av skyddsklass FFP2. Gravida och personer med andningsbesvär som kan försvåras av andningsskyddet är undantagna.

Åtgärden har i stor utsträckning accepterats utan större klagomål, samtidigt som andra åtgärder, som att skolor hålls stängda medan skidliftar är öppna, inte har mötts av samma acceptans.

– På grund av den mer smittsamma varianten av coronaviruset är det viktigt att skydda sig själv bättre, säger den 24-åriga Wienbon Hannah Zuegner till AFP och lägger till:

– Om vi alla hjälps åt kommer det att förändra situationen, särskilt när vaccinet kommer.

Andningsskydd av skyddsklass FFP2 filtrerar bort och hindrar partiklar, till exempel virus, från att nå andningsorganen och skyddar till 94 procent. Tidigare har de kostat drygt motsvarande 50 svenska kronor att köpa, men finns nu tillgängliga i alla mataffärer för runt 6 kronor i stället. Under förra veckan delades det ut gratis paket av FFP2-andningskydd till äldre och låginkomsthushåll.

I början av december lyfte Österrikes regering landets andra nedstängning, men kort därefter började antalet fall av smittade stiga kraftigt igen. Regeringen valde då att införa en tredje nedstängning, bara några veckor senare. Då inte heller det räckte för att vända utvecklingen valde regeringen att förlänga nedstängningen till 8 februari och införde ytterligare restriktioner, däribland kravet på andningsskydd.