Med start omedelbart kan österrikare börja använda en digital version av sina körkort.
Med start omedelbart kan österrikare börja använda en digital version av sina körkort. Bild: Ronald Zak

Österrike inför digitala körkort

I Österrike behöver bilförare inte längre ta med sig körkortet när de tar sig en tur. Från och med idag räcker det med en smartphone – och en app som på sikt ska ersätta plånboken för landets invånare.

ANNONS
|

Den som stoppas i en trafikkontroll i Österrike behöver inte längre oroa sig för att ha glömt plånboken. Med en smartphone och appen ”eAusweise” kan polisen helt enkelt scanna en QR-kod i telefonen, och sedan kan man köra vidare. Det är det första steget i en digital strategi som regeringen hoppas kan ersätta fysiska legitimationer och dokument framöver, rapporterar Der Standard.

Inte bara polisen ska ha användning av de nya digitala verktygen. Varje användare användare av appen ska kunna skanna av andra användares körkort, och på så sätt kontrollera att personen är den de utger sig för att vara.

ANNONS

Detta är bara början, enligt Österrikes statssekreterare för digitalisering Florian Tursky. I början av 2023 ska ett digitalt id-kort vara tillgängligt i appen, och senare samma år även registreringsbevis för fordon.

LÄS MER:Sverige fjärde mest digitaliserade EU-landet

LÄS MER:Färre buskör på vattenskoter efter ny lag om förarbevis

LÄS MER:Poliskontroller av cyklister i centrala Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS