Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Endast ett litet antal muslimska kvinnor täcker sina ansikten i Österrike. Men sedan den 1 oktober är det bland annat förbjudet att bära burka och niqab (som på bilden som är tagen i Nederländerna). Arkivbild.

Österrike bötfäller burka – och hajkostym

Politikerna vill inte kalla det ett burkaförbud, men sedan drygt en vecka tillbaka har Österrike ett nytt förbud mot att täcka ansiktet. Lagen har dock skapat förvirring och drabbat såväl halsduksbärande cyklister som en man utklädd till haj.

Precis som på flera andra håll i Europa är det sedan den 1 oktober förbjudet att bära de heltäckande klädesplaggen burka och niqab på offentliga platser i Österrike. Men för att undvika att muslimer diskrimineras har politikerna förbjudit alla i landet att täcka sina ansikten.

Lagstiftningen gör vissa medicinska och yrkesmässiga undantag, men i stort finns det numera restriktioner kring allt från användandet av skidmasker och clownsmink i offentligheten.

Många frågetecken

Tillämpningen av den nya lagen har dock omgärdats av en hel del kontroverser, som illustrerar de problem som kan uppstå när länder försöker förbjuda vissa religiösa symboler som anses strida mot västerländska värderingar samtidigt som den egna grundlagen ska upprätthållas.

Flera personer som har cyklat med halsduk har stoppats, bekräftar en talesperson för den österrikiska polisen för The Washington Post. Ingen ska dock ha drabbats av de böter på upp till 150 euro som den som bryter mot lagen riskerar.

- Lagstiftarna har inte gjort klart vilken temperatur som gäller (för att få bära halsduk), säger inrikesdepartementets talesperson Karl-Heinz Grundböck till nyhetsbyrån AFP.

Böter fick däremot den man som iförd hajkostym gjorde reklam för en nyöppnad butik i centrala Wien. Nyheten om påföljden tillkännagavs av mannens arbetsgivare – en PR-byrå – och bekräftas av myndigheterna.

Erkänner brister

Anklagelserna mot mannen kommer dock troligen att dras tillbaka, enligt polisen.

- Lagen gäller inte för yrkesverksamma som behöver täcka sina ansikten på grund av sina jobb, säger polisens talesperson Harald Sörös till The Washington Post och erkänner vissa brister i lagen.

Myndigheterna har också förtydligat att maskeradhögtiden halloween inte kommer att påverkas av de nya riktlinjerna.

Endast ett litet antal muslimska kvinnor täcker sina ansikten helt i Österrike. Den nya lagen ses som ett försök från de styrande partierna att vinna väljare från högerpopulistiska FPÖ, som spås få omkring 25 procent av rösterna i valet på söndag.