Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikisk polis och militär övar på att avvisa flyktingar vid gränsen mot Slovenien.

Österrike övar gränsskydd

Österrikisk polis och militär genomför en övning vid den slovenska gränsen. Det ska visa både österrikare och flyktingar att gränsskyddet fungerar, enligt inrikesminister Herbert Kickl från högerpopulistiska FPÖ.

Runt 500 poliser, 220 soldater, pansarvagnar och helikoptrar deltar i gränsövningen "Pro Borders".

- Gränsskyddet fungerar och avvisningar fungerar – ingen ska tro att migranter kommer att vinkas igenom, säger Herbert Kickl.

Det är en hänvisning till hösten 2015, då hundratusentals flyktingar var på flykt genom Europa. Den situationen får inte lov att upprepas, betonar Kickl.

Österrike övertar ordförandeklubban i EU:s roterande system den 1 juli. Kansler Sebastian Kurz, från konservativa ÖVP, har signalerat att det då kommer att bli fokus på gränsskydd. En linje som även drivs hårt i förhandlingarna om en gemensam asylpolitik i EU. Migrationsfrågan står högst på agendan när EU-ledarna möts i Bryssel i slutet av veckan.

Polisen har rätt att avvisa människor som kommer "illegalt eller med onda avsikter", enligt Kickl.

- Det är inget oanständigt, inget omänskligt, utan det som befolkningen förväntar sig av oss, säger han.

EU-grannlandet Slovenien protesterar dock mot gränsövningen. Den bidrar inte till goda relationer mellan länderna och inte heller till att gemensamt klara av flyktingsituationen i regionen, skriver landets inrikesminister i ett brev till kollegan Kickl.