Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh. Arkivbild.

Öppet vittnesmål om Kavanaugh på torsdag

En dramatisk vecka väntar i amerikansk politik, sedan det står klart att Christine Blasey Ford kommer att vittna om de övergrepp hon anklagar den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för.

Beskedet kommer efter flera dagar av spända förhandlingar mellan Fords advokater och senatens justitieutskott om formerna för vittnesmålet. Vittnesmålet kommer att äga rum på torsdag, i enlighet med Fords önskan. Men utskottet har inte gått med på alla hennes krav, som att kalla in den man som påstås ha bevittnat händelsen.

"Dr. Blasey Ford kommer att vittna nästa vecka. Hon har visat oerhört stort mod då hon ställts inför dödshot och trakasserier och förtjänar respekt medan de sista detaljerna för utfrågningen spikas", skriver den demokratiska senatorn Dianne Feinstein på Twitter.

Dragkamp

Utskottets republikanske ordförande Chuck Grassley hade velat att utfrågningen skulle ske på onsdag, och gav först Ford fram till i fredags att besluta om hon skulle vittna. Tidsfristen förlängdes sedan till på lördagen, efter att Fords advokater i ett ilsket mejl anklagat utskottet för att pressa henne att vittna under förhållanden som skulle vara fördelaktiga för Kavanaugh.

Nu får alltså Ford chansen att i detalj föra fram sina anklagelser – och vittnesmålet kommer att sändas så att allmänheten kan ta del av det – innan senatorerna tar ställning till Kavanaughs lämplighet som domare i landets högsta juridiska instans.

President Donald Trump har dock inga tvivel. I fredags skrev han ett uppmärksammat Twitterinlägg där han ifrågasätter Fords trovärdighet. Ett utspel som fick stark kritik, bland andra av en partikamrat i det aktuella senatsutskottet.

Konservativ

Enligt Ford utsatte Kavanaugh henne för sexuella övergrepp på en fest när de var tonåringar i början av 1980-talet. Efter att hon gick ut med anklagelserna har senatens justitieutskott skjutit upp sin omröstning om Kavanaugh.

Han är nominerad av Trump som ny domare i Högsta domstolen, och skulle ge domstolen en tydlig, konservativ majoritet. Hans kritiker befarar att han kommer att försöka inskränka rätten till abort.