Öppet för konservativ regering

ANNONS
|

I fem dagar har britterna tvingats vänta på besked om vem som ska leda Storbritanniens nästa regering sedan valresultatet förra torsdagen innebar att inget parti får egen majoritet i parlamentet.

Så, efter dygn av upprepade möten i partihögkvarteren i Westminster – allt inför ett massivt medieuppbåd på marken och i luften – kom så uppgifter från fler och fler källor: Labour ger upp samtalen med Liberaldemokraterna om att bilda en koalitionsregering. Och premiärministern Gordon Brown avgår.

Möten på kvällen

Det betyder i så fall att Konservativa partiets ledare David Cameron får drottningens uppdrag att bilda regering. Frågan är om det blir en minoritetsregering eller en koalition med Liberaldemokraterna. Båda partierna höll på tisdagskvällen möten med sina partigrupper om det som avhandlats under dagen.

ANNONS

Samtalen med Liberaldemokraterna började redan i fredags. När sedan Labourledaren Gordon Brown på måndagen meddelade att han avgår som partiledare kunde samtal mellan Labour och Liberaldemokrater börja.

På tisdagsförmiddagen förklarade Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg att förhandlingarna nått ett avgörande och slutligt stadium och att partiet skulle göra allt det kunde för att skapa en stabil regering.

–Jag är lika otålig som alla andra att få en lösning, sade han.

Hans förhandlingspartner Toryledaren David Cameron gick ut och konstaterade att det är dags att Liberaldemokraterna bestämmer sig för vilket parti som de vill stödja i en regering.

Allt eftersom eftermiddagen led verkade Cameron mer och mer uppgiven.

–Jag är lika okunnig som ni, förklarade han för journalister.

Men sedan gick det snabbt. Och fler och fler källor pekade på att en överenskommelse var på gång.

Förändrat valsystem

Det som framförallt legat i förhandlingspotten är en förändring av valsystemet. Det brittiska valsystemet ger det Konservativa partiet, med 36 procent av rösterna, 306 av parlamentets platser mot 258 platser för Labour och 57 för Liberaldemokraterna.

Räknat i antal röster är det inte lika stor skillnad mellan de tre partierna. Liberaldemokraterna, med 23 procent, vann ungefär 6,6 miljoner röster. Det kan jämföras med Labours, 29 procent och 8,3 miljoner och det Konservativa partiets 10,3 miljoner röster.

ANNONS

Så det är inte så konstigt att Liberaldemokraterna vill införa ett system med proportionella val, där antalet röster på ett parti avspeglar sammansättningen i parlamentet. Tories vill hellre ha en modell kallad Alternative vote, och som i korthet innebär att en kandidat måste få minst 50 procent av rösterna för att vinna en plats i parlamentet.

ANNONS