Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Säkerheten skärptes omgående vid Bill och Hillary Clintons hem i delstaten New York. Bild: Seth Wenig

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ökat tryck på en redan överhettad valrörelse

Bomber har skickats till Hilllary och Bill Clinton, Barack Obama, George Sorros och en tidigare CIA-chef. Experter har detonerat bomberna. Alla tros ha samma avsändare och utreds som terrordåd.

Hillary Clinton tackade för säkerhetstjänstens snabba reaktion. Hon kommenterade också det polariserade klimatet i USA och sade att hon som person mår bra men att hon som amerikan är djupt oroad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Paket och brev till tidigare presidenter och Vita huset hanteras i terminaler som är speciellt anpassade också för genomgång av post till departementen, kongressen, försvarshögkvarteret Pentagon och officiella byggnader. Det innebär att paketen aldrig nådde paret Clintons välbevakade hem i småstaden Chappaqua en dryg timmas bilfärd utanför New York och inte heller till Obamas hem i ett avspärrat villaområde i utkanten av Washington.

Paketet till den liberale miljardären George Soros, som stöder Demokraterna, hamnade dock för ett par dagar sedan i brevlådan vid entrén till hans egendom utanför New York. Soros post gås igenom av privat anställd säkerhetspersonal och överlämnades direkt till polis och bombexperter.

CNN utrymdes

Paketet i mediecentret Time Warner hittades i postrummet inne i byggnaden på Manhattan i New York. Till dem som evakuerades hör tv-bolaget CNN:s personal som – i direktsändning om bomberna till Clintons och Obama – måste lämna sedan brandlarmet utlösts. Paketet var adresserat till den förre CIA-chefen John Brennan med adressen CNN. Brennan var CIA-chef under Barack Obama och kommenterar ibland i CNN. Brennan är mycket kritisk mot Donald Trump.

Ett stort område evakuerades och spärrades av kring Time Warner men inga ytterligare synliga säkerhetsåtgärder har vidtagits kring Clintons och Obamas hem och inte heller vid Vita huset, kongressen eller offentliga byggnader i Washington.

De första uppgifterna tydde på att ett paket också sänts till Vita huset men det dementeras av Secret Service.

Bill Clinton ska ha varit hemma i Chappaqua då bombpaketet hittades på postterminalen medan Hillary var på kampanjmöte. Barack Obama har kampanjat intensivt de senaste dagarna för demokratiska kandidater i delstater över hela USA och var hann befann sig är oklart. Hustrun Michelle och yngsta dottern var hemma.

"Upphetsad valrörelse"

Hur Bill och Hilllary Clinton och Barack Obama skall fortsätta kampanjerna är oklart. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden är också på kampanjfältet men vicepresidenter har inte säkerhetsbevakning sedan de avgått vilket presidenterna har på livstid.

President Donald Trump tillbringade större delen av dagen i Vita huset och ska delta i ett valmöte i Wisconsin som planerat.

Flera utrymningar har skett från lokaler på andra platser i USA sedan misstänkta försändelser hittats. Den tidigare ordföranden hos demokraterna, kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz, har kontor i Florida som evakuerades. Wasserman Schultz var en häftig kritiker av Donald Trump under presidentvalet och en kraftig uppbackare av Hilllary Clinton.

Vicepresident Mike Pence fördömer i ett skriftligt uttalande bombpaketen och lovar att förövaren skall letas upp och ställas inför rätta. Donald Trump citerade i ett senare tweet Pence och fördömde också .

Bombpaketen till de profilerade demokraterna hamnar mitt i i den upphetsade valrörelsen inför mellanårsvalet som hålls om en och en halv vecka. Den förtida röstningen har just inletts.

Trump anklagar Demokraterna

Donald Trump anklagar George Soros för att ha organiserat och finansierat protesterna mot Brett Kavanaugh som till sist kunde sväras in som ny domare i Högsta Domstolen, HD. Trump kampanjar intensivt för republikanska kandidater – inklusive senatorn Ted Cruz från Texas som han tidigare kallat lögnaren Ted och som han nu prisar – och har som genomgående tema att Demokraterna är en mobb.

Trump hävdar att det är Demokraterna som uppviglat människor i Honduras att delta i den karavan av människor som nu är på väg genom Mexiko till den amerikanska gränsen för att söka asyl. Trump påstår att det finns människor från Mellanöstern i den omkring 7 000 personer stora karavanen tillsammans med kriminella och gängledare från Centralamerika och Mexiko. Han påstår att demokraterna vill ha öppna gränser och att de har arrangerat karavanen för att skada honom.

På frågan om vilka bevis som finns för detta svarade en pressad Trump häromdagen ”inga” men att det mycket väl kan vara så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.