Skotska EU-anhängare vid en demonstration i Edinburgh den 31 januari i år, när Storbritannien lämnade EU.
Skotska EU-anhängare vid en demonstration i Edinburgh den 31 januari i år, när Storbritannien lämnade EU. Bild: Jane Barlow/AP/TT

Ökat stöd för skotsk självständighet

Stödet för att Skottland ska bryta sig ur Storbritannien och åter gå med i EU har aldrig varit så högt som nu. "Det bästa för vårt lands framtid är att som oberoende nation vara medlem i EU", skriver den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon.

ANNONS

I en opinionsundersökning gjord av Ipsos Mori säger 55 procent ja till självständighet, vilket är 58 procent av dem som har bestämt sig. Det kan jämföras med de 45 procent som i folkomröstningen 2014 röstade för ett uttåg ur Storbritannien.

Enligt The Scotland Herald har stödet aldrig varit större.

Ännu mer populär är den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, som i opinionsundersökningen får stöd av över 70 procent av de drygt tusen svarande, bland annat för sitt arbete mot coronapandemin.

"Bidragit till Europa"

Sturgeon, som representerar nationalistpartiet SNP, sade i september att Skottland före valet till det inhemska parlamentet i maj nästa år ska ha tagit fram förslag till villkor och datum för en ny folkomröstning om självständighet.

ANNONS

De lossade bojorna från London hänger även ihop med en skotsk önskan om att åter få tillhöra EU. I brexitomröstningen 2016 röstade 62 procent för att stanna i EU, vilket Stugeon nu anger som ett argument.

"Skottland har bidragit mycket till Europa genom våra medborgare, våra universitet i världsklass och nu i synnerhet genom vårt arbete mot klimatförändringarna", skriver hon i en debattartikel i torsdagsupplagan av tyska Die Welt , där hon skriver att EU borde stötta skottarna i deras önskan.

"Den skotska regeringen anser att det bästa för vårt lands framtid är att som oberoende nation vara medlem i EU", fortsätter hon.

Johnson inte poppis

Premiärminister Boris Johnson har sagt att han inte kommer att tillåta att en ny folkomröstning hålls och hans partimedlemmar i den skotska grenen av det konservati partiet håller med.

"Det sista Skottland behöver mitt i en pandemi är en självständighetsomröstning", skriver de i ett uttalande.

Men Johnson är föga populär i Skottland, bara 19 procent tycker enligt undersökningen att han har gjort ett bra jobb.

– Med Johnsons kaotiska och inkompetenta regering i Westminster har allt fler skottar insett att den bästa vägen framåt är som ett jämbördigt, oberoende land, säger Sturgeons viceledare Keith Brown till The Scotland Herald.

ANNONS

Martin Yngve/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS