Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökad stöldrisk för Greklandsturister

Greklandsresenärer uppmanas fortsätta att ta med sig extra kontanter, vilket medför en ökad stöldrisk. Ving har märkt en avmattning på bokningar till Grekland och Apollo tror att vissa väljer att avvakta reseinköp.

För Greklandsturisterna har krisen hittills inte varit särskilt kännbar.

– Ute på turistöarna märker man inte så mycket av det som sker på land, säger Ingela Schönning, informatör på Resia.

– Vi har sett en liten avmattning av bokningar den senaste veckan, men under sensommaren och hösten ligger vi i linje med förra året, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

På Apollo var majoriteten av resorna sålda innan den senaste tidens ekonomiska turbulens.

– Vissa människor har avstått från att boka en resa de här dagarna. Ett klargörande i frågan kommer att vara positivt. Men det är svårt att veta exakt vilka konsekvenser det blir. Det man spekulerar om är att man inför en annan valuta. Det skulle innebära en devalvering och prissänkning på att resa, ur den aspekten vore det positivt. Men ur vår synvinkel är det framför allt viktigt att man kommer till en lösning där Grekland kan fortsätta blomstra som turistland, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Ryan Air har reducerat priset på alla sina resor till Grekland, enligt Di.se. Samtidigt har priset på flyg inom Grekland sänkts så att de nu kostar under 50-lappen.

Läs också: Gråtande grek får hjälp av australier

Läs också: Greklands öde – dag för dag

På både Apollo, Resia och Ving har man märkt att Greklandsresenärerna är mer frågvisa än vanligt. Därför försöker man hålla sina hemsidor uppdaterade med ny information, och man uppmanar sina kunder att följa UD:s rekommendationer, bland annat när det gäller pengar. Ta med extra kontanter, är tipset.

– Folk har frågor om betalning, om det finns mat och om transporterna fungerar som vanligt, säger Anna Hagberg på Ving.

Att UD har gett rekommendationer om att kontanter är extra viktigt har lett till att försäkringsbolaget Moderna Försäkringar har höjt ersättningssumman för stöld, från 6 000 till 15 000 kronor. Att folk går runt med mer kontanter leder till en större risk för stölder, överfall och i förlängningen personskador, enligt Torbjörn Annerfors, produktchef på Moderna Försäkringar.

Har ni sett fler anmälningar?

– Det har vi inte gjort ännu, men vi ser att det finns en risk i och med att fler kommer ha mer kontanter på sig, säger Torbjörn Annerfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.