Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stephen Paddock med bagage i hissen på hotellet Mandalay Bay. Övervakningsbilden offentliggjordes av hotellägaren efter dådet.

Ökändhet tänkbart motiv bakom Vegas-massaker

Vad drev Stephen Paddock till att mörda 58 människor i Las Vegas den där festivalkvällen 2017? Efter ett års utredning kan FBI:s svar sammanfattas med att vi aldrig får veta – men att han kan ha sökt "en viss grad av ökändhet".

"Det fanns inget enskilt eller klart motiv bakom Paddocks dåd", heter det i rapporten från det FBI-organ som kallas Behavioral Analysis Unit.

Analysen kommer fram till ungefär samma trevande slutsatser som en rapport från Las Vegas-polisen förra året.

Paddock var en storspelare som tros ha förlorat alltmer pengar de senaste åren. Detta i kombination med vacklande fysisk och psykisk hälsa verkar ha gjort att han kommit fram till att han skulle ta sitt eget liv.

Men som son till den berömde bankrånaren Benjamin Paddock – som på 60-talet var med på FBI:s topplista över landets mest jagade brottslingar – ville han inte försvinna obemärkt. Stephen Paddocks "avsikt att dö i självmord sammanföll med hans längtan efter en viss grad av ökändhet genom ett dåd med många offer", skriver FBI.

Han gick extremt metodiskt tillväga, planerade tillvägagångssätt och köpte vapen under ett års tid.

Under elva minuters eldgivning från hotellrummet på Mandalay Bay Resort and Casino den 1 oktober 2017 träffade han hundratals människor på en countryfestival nedanför. 58 offer dog, medan uppemot 900 skadades av kulorna och i paniken. Det gör händelsen till en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia.