Mario Sandoval i samband med att utlämnades till Argentina 2019.
Mario Sandoval i samband med att utlämnades till Argentina 2019. Bild: RONALDO SCHEMIDT

Ökände torteraren Mario Sandoval dömd i Argentina

Under militärdiktaturen i Argentina jobbade han på en av de mest ökända tortyrkamrarna i landet. Sedan flydde han till Frankrike och blev universitetslärare. Nu har Mario Sandoval, 69, dömts till 15 års fängelse för sina gärningar under diktaturen.

ANNONS
|

1976 styrdes Argentina av en brutal militärjunta. Det var under detta år som den 24-årige arkitektstudenten Hernán Abriata, som hade kända vänstersympatier, togs till fånga av polis. Han misstänks ha tagits till det ökända fånglägret Esma dit över 5 000 dissidenter ska ha tagits under militärjuntans tid vid makten för att brutalt torteras. Bara runt 100 människor ska ha överlevt, rapporterar BBC.

Överlevare i Esma har vittnat om att Mario Sandoval var en av de mest ökända poliser som verkade på platsen och han har anklagats för att ha torterat flera fångar på brutala sätt. Bland annat anklagas han för att ha spänt fast sina fångar på sängkarmar för att sedan tortera dem. Senare anklagades han för att ligga bakom Hernán Abriatas försvinnande.

ANNONS

Blev universitetslärare

Men två år efter militärjuntans fall var Sandoval spårlöst borta. Det visade sig att han flytt Argentina, till Frankrike. Där hade han lyckats bli fransk medborgare och till slut även universitetslärare. Bland annat på det prestigefyllda Sorbonneuniversitetet. Först 2008 lyckades han bli avslöjad som den ökände torteraren i Esma.

2019 kunde Argentina få Mario Sandoval utlämnad efter en lång rättslig process i Frankrike och i september i år ställdes han inför rätta för bortförandet av Hérnan Abriatas. Den nu 69-årige mannen har kategoriskt nekat till anklagelserna att det skulle vara han som förde bort Abriatas 1976. Trots nekandet har domstolen i Buenos Aires nu dömt mannen till 15 års fängelse för försvinnandet.

Det är fortfarande oklart exakt vad som hände med arkitektstudenten Hénan Abriatas 1976 efter fångenskapen. Enligt BBC är han en av 30 000 människor som försvann i samband med Argentinas militärjunta som regerade 1976 till 1983.

LÄS MER:Klimataktivisten utvisades från Sverige – flyr undan förföljelse i Chile

LÄS MER:Mexikos ambassadör får 72 timmar på sig att lämna Peru

LÄS MER:Politisk storm skakar Peru – detta har hänt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS