Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ödesmöte om Europas framtid

I dag tas viktiga politiska beslut om Europas framtid gällande flyktingkrisen. Här är de sex viktigaste punkterna som kommer diskuteras.

Det är EU-toppmöte på gång och Europa håller andan. På mötet kommer Europas högsta ledare närvara samt Ahmet Davutoglu Turkiets premiärminister som förväntas få en huvudroll under förhandlingarna.

1. Antalet asylsökande måste minskas. Det är det huvudskapliga budskapet inför dagens EU-toppmöte. När den akuta flyktingkrisen är över så är planen att förhandlingar om asylsökande ska återupptas.

2. Att Turkiet förpliktigar sig om att ta emot flyktingar som fått avslag på asylansökningar i EU-länder.

3. Beslut om att omfördela 200 000 syriska flyktingar i Turkiet till EU-länder. Trots att förhandlingen handlar om att Turkiet ska ta emot flyktingar som har fått avslag så är även omfördelning på agendan. Det är en kompromiss där EU-toppen gör sitt yttersta för att stoppa strömmen med asylsökande. (Redan i höstas togs ett EU-beslut att omfördela 160 000 asylsökande som befinner sig i Grekland och hittills har endast 500 blivit omfördelade).

4. Beslut om att avsätta tre miljarder euro till Turkiet. Ett bistånd som ska skapa bättre levnadsförhållanden för de som bor i turkiska flyktingläger ge syriska barn möjlighet till utbildning och skärpt kontroll av gränserna.

5. Turkiets intressen anses vara att de vill ha ekonomisk och fysisk avlastning i form av flyktingmottagande. De vill dessutom återuppta förhandlingar om EU-medlemskap.

6. Det interna missförtroendet inom EU är stort och det finns också röster som talar för att även Turkiet inte kommer kunna kontrollera gränser och hålla vad de lovar vid ett avtal. Kritiker hänvisar till att smugglare redan har strategier för att hantera en ny situation.

Källa: Andrea Spehar forskare i migrationsfrågor och docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.