Ödesdag för skottarna

ANNONS
|

Väljarundersökningarna har skakat om Skottland och Storbritannien de senaste veckorna. När Sunday Times nyligen visade en ledning för ja-sidan med 51 mot 49 procent av rösterna utbröt närmast politisk och ekonomisk panik.

Nu förefaller läget ha återgått till nåt slags normaltillstånd: Nej leder 51-49. Men mycket kan hända och bara en tokig statistiker eller politiker skulle tippa utgången.

Ett tecken på den politiska oron i London är inte bara alla de inställda mötena i Europa och andra delar av världen till förmån för utryckningar norrut på senare tid, utan också tre partiledares gemensamma löften till det skotska folket. De publicerades i tisdagens The Daily Record, en av Skottlands största tidningar. I ett öppet brev till de skotska väljarna lovar Toryledaren David Cameron, Labourpartiets Ed Miliband och Liberaldemokraternas Nick Clegg större självständighet för det skotska parlamentet. Det handlar inte minst om välfärden, främst sjukvårdssystemet NHS, där skottarna lovas sista ordet.

ANNONS

Malcolm Harvey, forskare vid universitetet i Aberdeen tvivlar på brevets slagkraft, men tror att de luddiga löftena ändå kan spela roll.

- Å ena sidan är det inget nytt. De tre partierna har redan tidigare lagt fram förslag om hur det skotska parlamentets makt skall stärkas vid ett nej-resultat. Å andra sidan, enligt vissa undersökningar har så många som 20 procent av väljarna ännu inte bestämt sig, och en del av dem kan kanske lockas till nej-lägret. Men det är svårt att sia om, i synnerhet som utspelet kommer så sent.

Malcolm Harvey tror att nyckelfrågan är valutan, och huruvida det övriga Storbritannien kan acceptera en valutaunion. Men nästan lika viktiga är frågorna om huruvida Skottland välkomnas i EU, och i så fall hur snabbt, vad som händer med försvarspolitiken och förstås sjukvårdssystemet.

- Men valutan har verkligen dominerat i debatten, säger Harvey.

Paul Cairney, professor i politik och offentlig förvaltning vid universitetet i Stirling, tror inte på några stora spänningar i det skotska samhället oavsett resultat. Vardagen kommer att rulla på som vanligt, även om ett ja förstås kommer att skapa stor uppmärksamhet främst kring de konstitutionella frågorna.

Han tror inte heller att kändisrösterna spelar nån större roll. Vad David Beckham, Sean Connery och ekonomer som Paul Krugman tycker verkar få bry sig om.

ANNONS

- Det handlar om en skotsk debatt i Skottland. Det är den som verkar i Skottland som får flest lyssnare.

Jag hör av mig till Steve Miller, en 30-årig familjeläkare i ett slitet område i Glasgow. För några veckor sedan berättade han i GP om en skotsk känsla hos honom själv och hos dem han möter av att bli sviken av regeringen i London. Dan före dan säger Miller att Glasgow surrar av förväntan och att han är redo för val.

- Yes yes yes!

Också Anna Beedham framträdde i reportaget i GP. Hon säger att hon är både nervös och lite uppspelt.

- Nervös för att ett ja kan förändra min hela framtid i Skottland, och uppspelt över att vara privilegierad nog att få vara med och påverka ett så enormt beslut om mitt land.

Anna Beedham väljer att rösta nej, ett tryggare val, säger hon.

- Ironiskt nog kommer ja-sidans ledare Alex Salmond att avsluta sin kampanj på min arbetsplats, Perth Concert Hall! Konserthuset är täckt av reklamprylar och propaganda. Det gör mig nästan rädd.

Nere på Gamla Ullevi mötte jag tidigare i veckan den skotska förbundskaptenen i fotboll Anna Signeul, dalkulla från Falun. Hon är mycket tveksam till att rösta, även om hon bor i Skottland och därmed får rösta.

ANNONS

- Jag har registrerat mig, men vet inte om jag skall rösta. Om jag vetat att jag skulle bo resten av livet i Skottland ...

Surras det nåt i truppen om omröstningen?

- Nej. Bland annat för att tolv av spelarna inte får rösta för att de inte bor i Skottland, säger den skotska förbundskaptenen.

Malcolm Harvey tycker det är hopplöst att tippa utgången.

- Den som tror sig veta är tokig. Det blir tajt – kanske bara 25 000 röster mellan ja och nej. Jag lutar åt ett ja, men hade du frågat mig förra veckan hade jag nog sagt nej. Till och med opinionsmätarna säkrar sina insatser.

Fakta: Ingen vanlig valdag

Skottarna röstar i dag, den 18 september, ja eller nej till att bli självständig nation. Frågan lyder: "Should Scotland be an independent country?".

Alla över 16 år som bor i Skottland får rösta (vilket inkluderar 366 000 engelsmän och exkluderar 800 000 skottar som bor på andra håll i världen).

Om väljarna säger ja inleds förhandlingar som skall göra Skottland till fri nation i mars 2016.

Efter att en väljarundersökning förra veckan visat att ja-sidan gått om nej-sidan och hade en knapp ledning utbröt stor ekonomisk och politisk oro i Storbritannien. Ett antal sammanräknade väljarundersökningar visar nu ett övertag för nej med 51 mot 49 procent av rösterna.

ANNONS

Ett grov bild av hur skottarna röstar bör föreligga runt klockan 2 på fredag morgon, men slutresultat kan dröja till klockan 6-7 på fredagsmorgonen, då Glasgow, med 12 procent av landets befolkning, väntas meddela sina resultat först klockan 5.

ANNONS