Många IS-medlemmar som har tillfångatagits efter att terrorgruppen besegrades i al-Raqqa ska nu ställas inför rätta. Flera länder vill att de 800 kvinnor som hålls fångna av kurdiska styrkor ska ställas inför rätta i Irak eller Syrien i stället för i sina hemländer. Arkivbild.
Många IS-medlemmar som har tillfångatagits efter att terrorgruppen besegrades i al-Raqqa ska nu ställas inför rätta. Flera länder vill att de 800 kvinnor som hålls fångna av kurdiska styrkor ska ställas inför rätta i Irak eller Syrien i stället för i sina hemländer. Arkivbild.

Åttahundra IS-kvinnor fångna i Syrien

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har intervjuat IS-kvinnor i fångläger i Syrien som vill återvända till sina hemländer. Men flera länder vill att före detta IS-medlemmar ska ställas inför rätta i Syrien och Irak.

ANNONS
|

Hundratals utländska kvinnor som har gått med i IS har tillfångatagits av USA-stödd kurdisk milis i norra Syrien under de senaste månaderna, rapporterar Die Welt. Många av dem har barn.

Tidningen har intervjuat HRW:s antiterrorchef Nadim Houry som i sin tur har besökt de kurdiska fånglägren.

- Omkring 800 IS-kvinnor med barn sitter i fyra läger. De kommer från omkring 40 länder. Det är kvinnor från Kanada, Frankrike, Storbritannien, Tunisien, Jemen, Turkiet, Australien och Tyskland, säger han.

ANNONS

En del kvinnor har rekryterats som stridande, men de flesta har gift sig med IS-terrorister vilket har inneburit ett isolerat liv med fruktansvärda förhållanden.

Svårt för barnen

Kvinnorna och barnen hålls i särskilda fånglägerområden inom vilket de har en viss frihet, men de kan inte lämna området. De hålls separerade från de fängslade manliga IS-anhängarna.

Det finns inga indikationer på att den kurdiska milisen utsätter kvinnorna för systematisk tortyr, men några av kvinnorna beskriver att de har blivit slagna och förnedrade under förhör. Och de lever i ohygieniska förhållanden med sina nyfödda spädbarn, enligt Houry.

- De här kvinnorna är i en väldigt svår situation. För de små barnen framförallt så är omständigheterna inte bra på något sätt, säger Houry till Die Welt.

Han säger att kvinnorna vill återvända till sina hemländer även om det innebär att de ställs inför rätta.

- Vissa kvinnor vill åtminstone skicka hem sina barn. Barnen har inte begått några brott, de är offer för kriget och ofta deras radikaliserade föräldrar, säger Nadim Houry.

ANNONS

Förlorat mark

Kurderna har inget intresse av att hålla rättegång för kvinnorna och vill i stället skicka dem till deras hemländer, enligt Houry. Men än så länge är det bara Ryssland och Indonesien som har tagit emot IS-anhängare.

Andra länder som till exempel Frankrike, Storbritannien och Belgien har nekat. De hanterar just nu tusentals manliga jihadister som har fångats eller flytt från konflikten när IS har tappat mark de senaste två åren.

En irakisk domstol dömde i januari en tysk kvinna till döden genom hängning för medlemskap i IS. Det är den första domen i sitt slag mot en europeisk kvinna.

När den var som störst höll IS ett territorium som innefattade ungefär en tredjedel av Irak och nästan halva Syrien. Terrorrörelsen förlorade den självutropade huvudstaden al-Raqqa i oktober och håller nu bara några områden i Syrien, på gränsen till Irak.

TT

Fakta: Terrorgruppen IS

2004, ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak, svär Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-Qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorar gruppen stadigt stöd i Irak efter attacker mot muslimer, och sunnitiska klanstyrkor har börjat döda AQI-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (Isi).

Under 2013 genför Isi flera attacker i månaden i Irak och ger sig in i det syriska inbördeskriget. Isi går samman med syriska krafter och kallar sig då Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

I januari 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden al-Falluja efter flera dagar av strider, kort därefter al-Raqqa i Syrien. I juni 2014 tar Isis kontroll över den irakiska storstaden Mosul, sedan irakiska soldater övergett sina posteringar. I juni 2014 utropar den terrorstämplade rörelsen sitt "kalifat" och Isis byter namn till Islamiska staten (IS).

Efter det kämpar IS för att försvara det territorium som gruppen har lyckats lägga under sig i stora delar av östra Syrien och norra Irak. Men tre år senare har drömmen om den islamiska staten grusats av den omfattande militäroffensiv som pressat tillbaka extremisterna från alla de stora fästen de kontrollerat, i den självutropade huvudstaden al-Raqqa, Dayr al-Zawr och flera mindre städer vid den irakisk-syriska gränsen.

Källor: BBC och Time

ANNONS